söndag 30 december 2012

Sen kom du



Sist jag bloggade på den här bloggen råkade jag skriva ett inlägg som sårande någon. Det var ju inte så kul, inte för den personen och inte för mig heller. Nu finns det en risk att jag sårar någon igen, för jag tänkte skriva om kärlek. Så hej du man som jag har haft ett förhållande med men inte har det längre och som råkar läsa detta - kanske kommer du bli sårad nu. Men om vi ska vara ärliga, så vet du redan att det förhållandet som vi hade inte alls var så som jag ville. Förhållandet vi hade var som du ville ha det och att jag ville att det skulle vara på ett annat sätt. Så egentligen, om vi ska fortsätta vara ärliga, så är det väl så att om du blir sårad och ledsen av att läsa detta så får du nog skylla dig själv. Eller du kan ju sluta läsa också.

När jag bloggade på den här bloggen senast så skrev jag om en längtan efter att bli sedd som den jag är. Jag skrev om hur ledsamt och sorgset det känns när man känner att människor inte ens ser efter vem man är utan bestämmer sig för att man är på ett visst sätt. Jag tycker fortfarande att det där är jävligt sorgligt, men nu har det hänt något i mitt liv. Jag har ett nytt förhållande.

Jag har tänkt så mycket på hur jag vill ha mina relationer. Att jag vill ha relationer där man hjälper varandra att växa. Att jag vill ha relationer där man får vara precis så svag som man behöver, relationer som gör en så stark att man klarar alla svårigheter. Relationer där man får allt stöd, all omtanke och all förståelse som man behöver. Relationer där man lyfter varandra och hjälper varandra att hitta de potentialer man har som man kanske inte ser själv. Relationer som ger den trygghet, lugn och stabilitet man behöver för att förändra sig själv. Relationer där man respekterar varandra och ger varandra utrymme att ta plats. Relationer för man får synas och ta all plats man vill.

Nu har jag allt detta. Allt detta och ännu mer har jag. Det är helt fantastiskt och överträffar allt jag tänkt att det skulle vara. Plus att det är väldigt fint att få vara så lycklig. Och så kär. Och så glad.

lördag 29 december 2012

Att utgå från sig själv isolerar och dödar

I morse på väg till jobbet så lyssnade jag på Lundströms Bokradio. Där intervjuades Jeanette Winterson om sin svåra barndom. På frågan varifrån hon fått sin kraft svarade Winterson att hon var tvungen att tro på sig själv eftersom ingen annan gjorde det. Wintersons uppväxt använder jag som stöd för min egen tes om att det är förkastligt att bara tolka världen utifrån sig själv. Eftersom jag antar att de flesta inte skulle blivit världsberömda författare av en uppväxt som Wintersons. Eller jag hade i alla fall inte klarat det.

Vi är alla olika. Skapta med olika sensorer, känsliga för olika stimuli.  Det är det som är tur. Likriktningen är motsats; död, stagnation och idéfattigdom. Alltför enhetligt samhälle, där normer och värderingar utgår för mycket från en grupp av människor, som exempelvis en medelålders vita män från sydöstra Sverige eller från mullor i Qandahar är fientliga och farliga. 

Jag är rädd för samhällsutvecklingen i Sverige där det blir allt svårare att passa in, trots att det borde  vara tvärtom,  eftersom vårt land har blivit ett samhälle med så många olika nationaliteter. Vi måste börja lyssna och göra det obegripliga begripligt. Att låta varje röst vara viktig. Att skapa möjligheter för möten. 

Samtidigt måste man utgå från sig själv, försöka sätta sig in, förstå hur det skulle kunna vara, vem man skulle kunna varit.



onsdag 26 december 2012

Att vi lyfter varandra, julens soundtrack

Ibland är jag bekymrad för Folkbibliotekssverige. För hur man än satsar så blir det inte bättre. Statistiken visar i fel riktning. Bibliotekssandan är inte tillräckligt proggresiv. Exempel på detta är att om det finns en liten filial någonstans som inte är särskilt välbesökt så tänker man oftast nedläggning istället för satsning. Ändå vet man att nysatsningar är det som faktiskt kan dra besökare.

Vad kan det bero på? Ja att det är så att offentliga samhället monteras ner. Men också att många i bibliotekskåren drar gränser själva istället för att låta politikerna dra dem. De säger inte ska väl vi. Att det finns en inbyggd destruktivförsiktighet.  Det är sådant som barn begriper och som folk på marknader brukar begripa; att man får begära mycket mer än vad man vill ha för att det man vill ha ska verka rimligt och överkomligt. Själv har jag inte mycket av den där tillbakahållna inställningen i mig. Det beror på olika saker, var jag hamnade när jag började jobba, men också att jag har väldigt svårt med den typen av resursslöseri som det innebär att lägga sin energi i ett gnällbälte. 

Vad det är för slags stämningar som styr och  vad folk är rädda för?  Det är en självklar rysare att det konstruktiva samtalet  är så långt borta i verksamheter som skall stödja den demokratiska utvecklingen.

Kanske är det så att det är väldigt svenskt enligt Sverigdemokraternas idé om att om man är svensk så sticker man inte ut? Jag vet inte ens ifall den idén om svenskhet stämmer. Lilla Sverige har ju varit innovativt i många områden och för att vara det tror jag att man skall sticka ut.  Men kanske har det med klass och kön att göra? Att många i min värld kommer från en klass som är van att stå med mössan i hand och ett kön som inte är van att inte få ta plats? Man är inte van att lösa problem utan har lärt sig att leva med dem?  Eftersom jag nyss sett filmer och läst böcker om Andra världskriget så kan jag inte låta bli att dra jämförelser med hur Hitler tog sig fram i en värld av passiva rädda nickedockor. Jämförelsen är förstås rejält överdriven, men där är något gemensamt. 

Ett problem som hänger ihop med det här är att man inte förstår vikten av att lyfta varandra. Att man inte förstår klavertrampet i att inte lyfta någon som gjort något bra. Att man måste lyfta varandra för att lyfta verksamheten, för att våga begära.  Som att man är rädd för att förlora något om man ger någon annan beröm, när det är precis tvärtom. Att denna brist på att våga uppmärksamma varandras positiva framsteg  bidrar i högsta grad till slöseri och destruktivitet.  Jag tycker inte att det är en privat sak om man väljer att se sina kollegor eller inte.  Det handlar om ifall man  har ett tillräckligt  professionellt förhållningssätt. Det man väljer att se växer, förvisso växer även det man blundar för men det är ett annat  viktigt kapitel. Det borde vara enkelt att begripa. Ibland känns det som att vi sitter och hyvlar oss själva med osthyvel. 

Till syvene och sist så bidrar varje handling man gör på sitt jobb till en utveckling eller en inveckling. Även om varje enskild handling inte skapar dramatik så gör helheten det. När jag tänker så blir allt på mitt jobb väldigt givande. Så klart kommer jag hem trött och sur ibland, men många gånger har jobbet också gett mig oerhört mycket bra energi. Ändå vet jag att mitt sätt att vara inte riktigt passar in, att jag sticker ut för mycket, men det roar och inspirerar mig och ger mig väldigt många rätt i min tolkning av situationen. Vilket självklart också skrämmer mig, men som sagt tillvaron är komplicerad. Så här i juletid får man väl också passa på att tacka alla fina kollegor och låntagare som gör mitt jobb till en härlig arbetsplats, trots nästan inga resurser alls. Som har gjort att det är här jag står just nu i in i min tolkning. Eftersom vi verkar ha glömt veckans soundtrak så får ni nu julens soundtrack, min absoluta julfavorit:



måndag 17 december 2012

Carina väljer veckans soundtrack



Den franska triologin Trois colour: Den blå, vita och röda filmen av den fantastiske regissören Krzysztof Kieslowsky har inte bara påverkat mig utan verkligen präglat mitt liv. Det är speciellt den Blå filmen som har etsat sig fast och nu återigen gör sig påmind. Juliette Binoche framför huvudrollen på ett imponerande sätt.  Zbigniew Preisners musik, som jag tycker är något av det bästa klassiska som komponerats i modern tid, påverkar filmerna i lika stor utsträckning som Goran Bregovic gjorde i Emir Kusturicas Zigenarnas tid. Det är kombinationen av det skira vackra och outhärdligt sorgliga som ger musiken resonans i mig. 
Så i kontrast till julens glättighet vill jag dela med mig av trailern till den Blå filmen och sedan Preisners Lacrimosa. 



söndag 16 december 2012

En raffinerad läsning

Jag har just haft en läsupplevelse som jag gärna vill förmedla. Problemet är att jag inte gärna vill berätta vad den handlar om, eftersom handlingen är så raffinerad, som ett överraskningsmoment i sig.
Vad jag kan avslöja är att det är njutbart och medvetet, utan att det är svårt och komplicerat.

Jag förstår  att boken som är skriven av franska  Hélène Grémillon blivit en stor succé i hemlandet och sålts till arton länder.Grémillon är historiker och litteratuvetare, vilket kan anas i berättelsen.

Hon vet hur en bra berättelse skall byggas och hon kan mycket om den tid som berättelsen utspelar sig i, vilket är trettiotalet före kriget och under Andra världskriget. Grémillons roman behandlar hur den rådande samhällsmoralen präglade människors idéer om vad som var det rätta och rationella, men också om hur individerna i berättelsen kom att påverkas av kriget. 

Att dela idéer om vad frihet är en om än inte synlig men ändå ofta avgörande idé för fungerande samspel. Men tvärtemot vad vi tror är dessa idéer för det mesta något som kommer från en samhällsanda, riktlinjer uppifrån. Kort sagt politik. För att leva efter egna idéer om frihet måste man i regel ha någon form av samhällelig makt, om man inte medvetet väljer att leva i någon form av utanförskap och för det krävs mod. Men man kan också hamna i utanförskap om man inte får plats i de rådande berättelserna/ idéerna om frihet. Det är vad som händer i dag i våra fattiga förorter.  Fast det är inte vad boken handlar om egentligen utan bara vad jag kom att tänka på när jag läste.

Romanen heter Den förtrogne (Forum 2012)  och är en ohyggligt välskriven berättelse om klass, kön, makt, tidsanda, svartsjuka, krig, kärlek och ond bråd död.

tisdag 11 december 2012

Tystnaden eller vad fan är det med folk? Två boktips

Simon och Eva är ett åldrande medelklasspar som inte har några nära vänner. När deras vuxna döttrar prackar på dem en städerska tycker de först det är onödigt. Men städerskan, Marija blir snart deras vän. När hennes familj från Lettland kommer och hälsar på får de bo hemma hos Simon och Eva, som förvånas över hur trevligt de tycker det är. Fast något händer och Marija slutar arbeta hos Simon och Eva. Deras barn blir arga och kräver att få veta varför. Simon och Eva förmår inte berätta. Barnens ilska handlar också om ett förflutet, tystnaden som omgärdat deras barndom, pusselbitarna som aldrig lagts. Och Marija varför lyckas hon bli deras vän? Kan det bero på att hennes samhällsställning ?  Eller är det  för att hon finns där på ett sätt som ingen annan funnits? Detta är något av handlingen i norska författarens Merethe Lindströms bok Dagar i tystnadens historia (Weyler 2011) som vann Nordiska rådets litteraturpris 2012. Romanen handlar om  tystnaden som sprider sig i  de här människors liv.  En del av tystnaden kommer från grannarna i det hyreshus där Simon växte upp strax innan hans judiska familj råkade ut för nazismen. En annan del av tystnaden kom ifrån det barn som Eva adopterade bort och sedan aldrig pratade om. Det är ruskig läsning. Ruskigt bra. 

Jag tänker ofta på tystnaden, vad den ställer till med och hur den utnyttjas.

Nyligen läste jag en annan bok om tystnaden En lång vinter av Cólm Tóibín (Norstedts 2012). Boken  utspelar sig i en bergsby i Spanien. Det är en annan tid. Efteråt har jag förstått att det är femtiotal. Huvudpersonen Miquel har precis kommit hem i från en tvåårig militärtjänstgöring   till sina föräldrar och sin lillebror som strax själv åker i väg på  militärtjänstgöring. Strax blir det uppenbart för Miquel att hans mor dricker. Men han pratar inte med någon om det, utan hamnar i en konfrontation mellan föräldrarna. Modern är arg för att fadern hällt ut vinet som hon beställt. Senare under dagen går
modern i vredesmod ut i skogen för att på stigar söka  hem till sin bror. En promenad som brukar ta fyra timmar.  Men snöovädret kommer och modern når aldrig fram. Det är en lång tyst vinter när de får vänta på att snön skall smälta så att de skall kunna ge sig ut och leta efter mamman innan gamarna tar henne.

måndag 10 december 2012

Kerstin väljer veckans soundtrack

Coolast i somras på Stockholm Music and Arts var Patti Smith. Näst coolast var Buffy Sainte-Marie när hon visade sina punkigaste sidor, men god trea var Antony and the Johnsons.

Hans hyllningar till tanten i mellansnacket var bedårande och man förstod direkt att han har en tants själ.

Så här ett smakprov i form av I Fell In Love With a Dead Boy och jag hoppas att vi alla ses där nästa sommar.


tisdag 4 december 2012

Karin väljer veckans soundtrack

Den 27 december skulle jag vilja ta med min man till Teatro Kapitol i Madrid, för då spelar Russian Red och Belle And Sebastian. Det skulle toppa helgen och jag skulle inte vara i behov av några fler julstjärnor:

fredag 30 november 2012

folk är sympatiska

Att SD ökar i opinionsmätningarna, trots alla sjuka skandaler på sistone, tror jag beror på att folk har medlidande med dem. Enligt samma princip som att de som blir kritiserade i av jury i en tvtävling får många röster från tvtittare.

Därför är det viktigt att våra nyanlända flyktingar blir skildrade på andra sätt än som ett statistiskt problem. Att de får lov att bli människor även i media.  Det är nog det bästa botemedlet mot främlingsfientlighet. 

måndag 19 november 2012

Två lästips, en bok och en artikel

Jag har precis läst ut Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg. Boken handlar om författarens pappa, som kom till Sverige och Södertälje efter koncentrationsläger i Auschwitz. Det är en sådan där typisk bok som har allt. Det handlar om att leva med ett koncentrationsläger inom sig, att inte lyckas med vad man förutsatt sig, att se en far som inte lyckas.  Men det är också ett stycke svensk flyktinghistoria, eller som det står på minnesmärket utanför slavarbetarlägret i Braunschwieg; Framtiden har ett långt förflutet (die Zurfkunft hat eine lange Vergangenheit). Boken är också en arbetarskildring, för David Rosenberg var en svensk arbetare, som bodde med sin familj i en del av Södertälje som byggts för arbetare i den växande industrin. 

Ett lästips till får ni i dag. Det bästa som skrivits om förra veckans skandal. I dag på Aftonbladet kultur av Gellert Tamas

Charlotta väljer veckans soundtrack

Lite pepp och lite Queen kan väl aldrig vara fel. Bra start på veckan.

söndag 18 november 2012

Rasismen och antifeminismen går hand i hand

I veckan besökte jag Mänskliga Rättighetsdagarna i Göteborg. I en panel med Feministiskt Initiativs ledare Gudrun Schyman, journalisten Maria Sveland och Expos Daniel Pohl lyftes frågan om kopplingen mellan rasism och antifeminism. Maria Sveland kommer snart ut med en bok i ämnet. I sin artikel i DN tidigare i år om ''Hatet som gör mig politiskt deprimerad'' visar hon på hur den politiska skalan flyttar åt höger. Hon citerar Mathias Gardell i Feministiskt Perspektiv angående hur Breiviks fascistiska världssyn också inbegriper sexismen: ''De värsta förrädarna i Breiviks värld är kvinnor och framförallt feminister eftersom de underblåser multikulturalism och har feminiserat västerländska män som nu vet hur man byter blöjor, men inte hur man slåss.''

Förhoppningsvis är ingen omedveten om att Sverigedemokraterna föddes ur den nazistiska rörelsen som håller militärliknande träningsläger för unga män i de svenska skogarna. Expo som är den rasistiska/nazistiska vit maktrörelsens eviga granskare har gång på gång konfirmerat detta. Videon ''Verklighetens SD''som Expressen släppt i dagarna visar när SD´s riksdagspolitikerna Erik Almqvist, Christian Westling och Kent Ekeroth går bärsärkagång på stan. På klippet kan vi både se och höra hur rasistiska verbala påhopp som ''blatte'' och ''babbe'' följs av sexistiska skällsord som ''hora'' dessutom Almqvists hotfulla fysiska närmanden och Kent Ekeroth som handgripligen knuffar in en ung kvinna i en bil. Att de, som de påstår, känner sig hotade är en ren lögn, se Expressens fortsättning där de beväpnar sig med järnrör. Att gå förbi en hög med järnrör och genast tänka sig att det kan vara ett slags vapen (och inte bara byggnadsmaterial) avslöjar deras bakgrund på ett ganska tydligt sätt.

I SD´s principprogram kan vi läsa att de vill inskränka abortfriheten (en frihet som kvinnorörelsen länge kämpat för), är helt emot kvotering ( underförstått 'av kvinnor', dvs de tycker det är okej att vi fortsätter kvotera in män), tycker att kvinnor och män kompletterar varandra (biologistisk människosyn), att människor har behov av en stark nationell identitet (nationalister), är emot anhöriginvandring (nationalister), är emot familjer som inte ser ut som kärnfamiljen (heteronormativa), har heterosexualiteten som enda norm (homofobiska), är emot adoption för ensamstående, samkönade och polyamorösa relationer(homofobiska), har ett essentialistiskt, biologiskt syn på etnicitet och kultur (rasistiska). Med andra ord ett parti med antifeministiska, främlingsfientliga/ rasistiska, essentialistiska, biologistiska, nationalistiska , heteronormativa, homofoba, det vill säga diskriminerande åsikter. Hur detta med nolltoleransen mot rasism ska kunna genomföras i ett parti vars program bygger på rasistiska och andra diskriminerande åsikter är för mig en gåta. Men förmodligen är det en lögn alltihop ''för det lönar sig alltid att vara ögontjänare'' som Almqvist säger i videoklippet.

Feminismen och antirasismen är min politiska åsikt. Det är dags nu att enas på alla fronter. Feminister! Vi måste höja våra röster igen! En del säger att man ska vara tyst, de är inte så många de där nazisterna, de kommer snart att försvinna. Men nationaldemokraterna är på väg in. De här människorna är historielösa, de förstår inte vad historien har lärt oss. De förstår helt enkelt inte. De bara tror en massa och ljuger ihop resten.

Men jag tror inte på tystnaden. Vi måste göra motstånd! Skrika så länge det går och så länge vi får utan att åka i fängelse för att vara oppositionella. Utnyttja yttrandefriheten, mötesfriheten, tryckfriheten! Så, rusta er med argument, samla era ord, var beredda att gå ut att demonstrera, säg emot och höj rösten för feminismen och antirasismen! 







fredag 16 november 2012

Ätstörningar

Jag har länge tänkt skriva något om det här. Men inte riktigt vetat hur. Jag kan med båda mina händer, räkna upp tjejer (kompisar och bekanta) som har heller har haft någon form av ätstörning. Är inte det lite sjukt? 

Men inte alls konstigt om man tänker efter. Ytligheten klättrar ner i åldrarna och redan i mellanstadiet är det så mycket att tänka på. Hur man ska se ut, vara och passa in. I högstadiet blir det värre. Som tjej ska man vara snygg, populär och duktig i skolan, men ändå inte plugga för mycket. Jag har pratat en del om det med några kompisar. Man mådde egentligen inte särskilt bra. Fast det var inget man tänkte på när man var mitt i det. Och man behöver ju inte ens gå utan för dörren, det räcker med att sätta på teven. Den mesta av reklamen är riktad till oss. Hur man blir perfekt, typ...

Jag har på nära håll följt en vän som kämpar med anorexi. In och ut från behandlingshem. Halva sitt liv har sjukdomen kontrollerat henne. Hon frågar mig om jag märkt någon skillnad på hennes kropp sen jag såg henne sist. Och vill att jag ska försäkra henne om att det kommer inte märkas så mycket på en vecka. Jag har sett henne sitta i rullstol och letat efter ljuset i hennes ögon. Det finns inget mer frustrerande, än att se någon nära gå igenom något sådant. Kan det vara så svårt, tänker man. Men det finns nog ingen mer komplicerad sjukdom. Anorexin har tagit hennes identitet, dagarna är upplagda kring hur hon äter.  Jag vet inte hur många gånger hon har frågat mig om hon kommer bli tjock. Men jag kommer aldrig sluta svara, som vän tror jag att det är extra viktigt att visa att man finns i alla fall, är där och lyssnar och säger ifrån när det behövs. Jag hoppas att hon en dag kan se vad jag ser, hur fina egenskaper hon har och hur vacker hon är. Och att hon förstår att skönhet kommer inifrån.

onsdag 14 november 2012

Sverigedemokraterna är bara en vulgarism av det gamla vanliga

Ja det som är tapeten i dag är hur Erik Almqvist ljugit hårt om något om en film som han själv inte bara sett utan också redigerat. Man kan givetvis fundera på vad det är han ångrar i dag, att han tappar sin viktiga roll i Sverigedemokraternas partitopp och att det kommit ut vad han länge vetat vad han gjort, eller vad han verkligen gjort. När han säger att sanningen kommer fram så kan man anta att hans idé är han i egenskap av Sverigdemokrat står för sanningen eftersom han tycker han har så himlans rätt och plötsligt blev det inte så mycket demokrat längre.Men det jag tänker mest på när jag ser Sverigedemokraternas beteende på den här videon är att idéen de verkar ha om att deras egen "sanning" är rätt påminner om vad som händer dagligen och överallt i det svenska samhället, om än i inte fullt så vulgariserad form. När det gäller att skildra just det svenska samhället i allt från dagstidningarnas bostadsbilagor, till uppfattningen om barn från förorten, till idéer om förorten eller vilkas problem som är söta nog för söndagsbilagorna och vilkas som främst nämns i budgetsammanhang eller ilskna debatter. Det handlar inte så mycket om främlingar, utan vad vi väljer att förfrämliga.

måndag 12 november 2012

Carina väljer veckans soundtrack

bra film, trots att det är komedi

Jag har precis sett en underbar brittisk komedi; Le donk & Scor-zay-zee, en låtsasdokumentär.  I huvudrollen en råddare som är rätt korkad och har ett otroligt munläder. Han har hittat en rappare som han får med upp som förband. Upplägget går ut på att det kommer ett filmteam hem till Le donk för att följa honom under några dagar. Hemma hos Le donk bor den kuvade men begåvade rapparen Scor-zay-zee, som Le Donk menar sig ha upptäckt och räddat livet på . Paddy Considne, gör en strålande rollprestation som den korkade råddaren, man har liksom träffat honom. En kille som tror att han är rätt smart, men som alla har genomskådat och som blir rätt obehaglig när han trängd, vilket inte är så sällan.


Filmen får mig att tänka  att tänka på en annan sjukt rolig låtsasdokumenär, den norska Get Ready to Be Boyzvoiced, som gör parodi om ett pojkband

lördag 10 november 2012

en dag i livet

Just nu finns en finns utställning på Världskulturmuseet i Göteborg och på Kulturhuset i Stockholm." A day in the world" som visar fotografier från världens alla hörn, alla tagna en vardag i oktober. 160 länder har deltagit i projektet med cirka 100 000 bilder. På hemsidan http://www.aday.org/ kan man gå in och titta på fler bilder än vad som får plats i utställningarna.  Det svindlar lite. Det är något som fångas. Vad? Livet som rinner förbi. Man kan nästan fånga vad det är, det där ogripbara som bara är

Aristoteles sa att diktningen är mer filosofisk och seriös än historieskrivning, eftersom  diktningen säger det allmängiltiga och historieskrivningen säger det enskilda. De här fotografierna i  A day in world må vara historieskrivning, men de visar också på det allmängiltiga, det förenande människor emellan. 

fredag 9 november 2012

Sex och makt

Min sämsta sida har jag som mor och maka. De som älskar mig mest får också ta de fetaste smällarna från min käft. Jag är fullkomligt besinningslös när det gäller att peka ut deras dåliga sidor och det är ingenting särskilt romantiskt med det. Det är bara dåligt, men jag har förstås bra sidor också. Att jag är på det där viset beror på att jag är trygg med dem och därför vågar släppa fram det sämsta av mig. Dumt vore att påstå något annat än att det inte har med makt att göra. Sorgligt för mina barn som också är i en klar beroende ställning. Det är jag som har makten. Nu är det inte så att jag inte problematiserar detta med dem. Förklarar att detta är en dålig sida av mig, som de tyvärr måste stå ut med. Jag hoppas att de kan ha användning av det i något avseende och jag vet ju att jag också, i andra sammanhang, faktiskt också är en bra mor. Men de där hårda orden som jag delar ut till min familj är på många sätt oförlåtliga. Min akilleshäl. Det handlar om makt och jag mår lite dåligt över att jag upprepar det mönster som jag ser överallt i samhället, att man utöver förtryck över de man kan, slickar uppåt och sparkar neråt. På mitt jobb och i min vänskapskrets skulle jag aldrig göra något sånt, där försöker jag alltid vara så rätt och så trevlig. Ibland tror jag att min familj får betala för detta. Kanske handlar det om hierarkier, vad som styr en utan att man vet det. Jag tänkte i alla fall så när jag frågade en kristen person ifall han hade problem med auktoriteter.

När jag ställt frågan insåg jag ifall jag indirekt ställt frågan om han hade problem med Gud, som ju måste vara hans största auktoritet. I morse kom jag att fundera vidare på frågan när jag läste Fridah Jönssons krönika i dagens Metro om kvinnor, män och sexualitet. Att det bland feminister anses så mycket fulare att killar pratar öppet om sina begär men om tjejer gör det så anses det som något bra. Fridah Jönsson problematiserar detta och tar upp en viktig poäng i att det är himlans trist att allt är så sexualiserat, vilket jag håller med om. Men en av hennes poänger håller jag inte med om. Eftersom det finns en könsmaktsordning så står det fortfarande för makt när en man öppet uttrycker sina sexuella behov, vilket ger ett helt annat eko än när en kvinna gör det. Om män och kvinnor hade samma makt i samhället så hade det varit annorlunda, men nu är det inte så och därför är det nödvändigt att kvinnor erövrar det sexuellt laddade språket och gör det till sitt, det är också en fråga om makt. 

I kväll har jag varit och sett Call girl en svensk film som löst bygger på bordellhärvan med Geijeraffären och Doris Hopp. För mig som avskyr så gott som varenda svensk långfilm som finns att se så var det här den bästa svenska film som har gjorts på mycket länge. Se den. Innan jag såg filmen var jag dock bekymrad över det oetiska inslaget med den svenska statsministern, som var så oerhört lik den svenska statsministern som var i landet vid den tiden. Men nu när jag sett filmen, det handlar ju om symbolik. Vad spelar det egentligen för roll för en fjortonårig flicka om det är statministern själv som kommer som kund, eller ifall det bara är så att statsministern hjälper till att dölja att en av ens ministrar har horat?  Om man tänker att de prostituerade oftast inte har någon makt alls och hamnat där de är just därför medan kunderna, i detta fallet landets riktiga makthavare, har möjlighet att bestämma alla spelreglerna. Ifall man skall göra någon form av spelfilm av en dokumentär händelse tycker jag det närapå är en skyldighet att ta fram symboliken, i annat fall hade man lika gärna kunnat göra någon form av dokumentär. Genom att titta på de symboliska maktstrukturerna kan man synliggöra mycket.



onsdag 7 november 2012

bla bla bla

Som bibliotekarie så ingår ju en del praktiska sysslor. Jag gillar det att hitta balansen mellan marken och tanken. Den här veckan har det inte blivit så. Jag har just mest varit inbegripen i prat och lyssnande situationer. Det är roligt, men jag får ofta en känsla av att jag håller på att tappa kontrollen när jag släpper mina vanliga rutiner. Särskilt när jag rör mig för lite. Ungefär som att jag inte vet vem jag är längre, eller som att jag förlorar kontakten med marken och riskerar att flyga iväg i något oväder. Otäckt.Samtidigt blir jag allergisk av min egen röst och känner mig äcklad av mitt behov av bekräftelse. Så tänkte jag sätta upp ett youtubeklipp här som heter blablabla, men när jag lyssnade på det så var det något helt annat än vad jag mindes. Men det var kul. Kanske handlar det också om mig själv och min syn på mig själv, eller också är det bara kul:

måndag 5 november 2012

Anna väljer veckans soundtrack:

Den här videon är så jäkla snygg och en påminnelse om att det finns mycket vackert i gråhet. Det kan väl behövas i dessa mörka novemberdagar. Woodkid med Iron:

måndag 29 oktober 2012

Kerstin väljer veckans soundtrack

I mars drabbas en alltför ung man av cancer. Den unge mannen som inte bara är en skicklig trummis i Sugarplum Fairy utan också en mycket skicklig skribent börjar då blogga om sin sjukdom. En blogg som får allt fler läsare för varje inlägg. Vänner läser, andra sjuka läser, friska läser, vårdpersonal läser.

I oktober 2011 skriver den unge mannen "Men det var en vacker dag. Och det ska alla dagar som finns kvar komma att vara. Vackra. För det verkar som att jag vann."  Och han lägger ner bloggen.

I augusti i år finns plötsligt ett nytt inlägg - cancern är tillbaka, och nu finns inte längre något hopp.

I kroppen min har nu haft mer än 1,5 miljoner besök, och alla vi som följer den slits mellan sorgen att vi ska förlora Kristian och njutningen att läsa hans fantastiska språk.

Texten till den här låten av Sugarplum Fairy är Kristians.


fredag 26 oktober 2012

Vårt tredje största parti är Sverigedemokraterna

Jag skulle inte skriva här, det skadar mig på mer än ett sätt. För det första så när jag skriver om sådana här saker så riskerar man alltid personangrepp och det kan vara rätt förfärligt. För det andra tar det tid från annat där jag skriva. Men ibland, man kan bara inte hejda sig. Så jag fattar mig kort: Att Sverigedemokraterna nu är tredje största parti beror också på en centraliserad kulturelit, ett maktsystem inte bara att Bonniers utan också att det när det kommer hyllade konstyttringar, sk generationsromaner m.m, så handlar det om en liten grupp priveligerade människor i Stockholms innerstad, medan de flesta människor i vårt land skulle känna igen sig mer i en berättelse från utkanten av Örebro. Det är de människorna som Sverigedemokraterna ger en röst. Andra borde kunna göra det bättre. Sätt igång! Det är rätt brått.

tisdag 23 oktober 2012

Att fylla år

Jag insåg precis att jag fyller 20 år om en vecka.

Men är det inte lite jobbigt att fylla år..? Jo, det är ju fint med frukost på sängen och gratulationer, såna saker. Men jag känner också lite...press, om det nu är rätt ord. Speciellt nu inför den här födelsedagen, att fylla TJUGO!! ...Lite så känns det. Jag får frågor om hur jag ska fira min födelsedag och blir mest lite stressad. Det känns som det måste vara något speciellt. Att fylla 20 blir liksom steget in i vuxenlivet, typ. Det blir så symboliskt. Fast de flesta vet väl vid det här laget att åldern inte avgör hur vuxen man är. Men att fylla 20 är lite samma som 30, 40 och 50. Det blir en ganska stor sak och normen brukar väl vilja ställa till med fest. Men med mina vänner spridda lite överallt i landet, blir nog det lite svårt. 

Att fylla år nu är inte riktigt samma sak som när man var liten. Då förväntningarna var sky-höga och önskelistan färdig sen någon månad tillbaka. På mina kalas skulle allt gå enligt mina planer. Om inte- stor besvikelse. Efter några år insåg jag att det inte riktigt blir som man tänkt alltid och då blev födelsedagarna mycket bättre. 

Så jag får se hur det blir med den här födelsedagen. Man ska hursomhelst fira som man själv vill. Men en sak har jag bestämt, jag vill ha en prinsesstårta! 



måndag 22 oktober 2012

Karin väljer veckans soundtrack

På senare år har jag börjat se Melodifestivalen igen. Det är lite som att äta chips, man fortsätter se fast man egentligen vill göra något annat. Men i år var det förstås lite annorlunda. Jag gillade Loreens bidrag. Annars är det enda jag minns den här pausfågel från 2007:  

torsdag 18 oktober 2012

min biblioteksdom

I dag har jag varit på fortbildning för barn och ungdsombibliotekarier. Vi fick lära oss om och reflektera runt barn och media, eller framförallt runt barns nätvanor.  Vi diskuterade också olika diskurser i fråga om barndomen, hur vi ser på barndomen och hur det formar vårt sätt att förhålla sig till barn. 

Det var otroligt intressant och inspirerande.  Varje gång jag kommer på någon fortbildning med andra bibliotekarier så blir jag alltid lika uppfriskad av alla kloka människor, att alla har så många reflektioner över saker som jag själv aldrig tänkt på. Så även om jag visst tycker som jag skrivit någon gång att min kår lider en del av duktig flicka syndrom så finns det så mycket bra (verkligheten är ju alltid flereggad) .

På kursen gick också gamla kollegor. Bland annat min gamla mentor Ingvor, som jag gick bredvid när jag praktiserade som bibliotekarie innan jag fått något jobb. Eftersom kursen handlade om vad som formar oss som barn så var det inte särskilt märkligt att jag kom att fundera på vad som format mig som bibliotekarie, och det är då rakt inte de duktiga flickorna. För på samma sätt som man har en barndom så har man kanske en biblioteksdom, något som formar en. Jag tror väl ungefär att man väljer sitt förhållningssätt till livet även om det inte alltid är så medvetet. När jag kom till Redbergslids bibliotek så kändes det lite som att komma hem till mitt barndomshem. Så var det självklart för att jag valde att fokusera på likheterna och för att jag hade en underliggande medvetenhet om att detta var min biblioteksbarndom. Man skulle också kunna kalla det biblioteksdom. 

Sedan dess har jag haft glädjen och möjligheten att arbeta på bibliotek där  diskussionerna och bristen på konsensus varit en självklar del av arbetsklimatet,  eftersom man insett att det är det bästa sättet att tänka kreativt och nytt. Eftersom det är så satans kul att diskutera! Det handlar väl också  om att ha ett intellektuellt förhållningssätt till sitt arbete och inte ta det personligt om man inte tycker likadant precis som alla andra, utan att man  mer som det som en möjlighet. Men det går ju definitivt emot rollen som duktig flicka, där det mer handlar om att försöka lyssna in och passa in för att sedan hitta en så bra plats som möjligt. 


Jag är evigt tacksam för alla högljudda diskussioner som jag deltagit eller åhört med Ingvor, Ulla, Björn, Karin, Aslaug,  Kerstin, Åsa,  Anna och Suzanna.  Ni har hjälpt och stärkt mig. Tack vare er är jag stark. Jag är också tacksam för mina kollegor som jag har i dag, som också lyfter mig. Jag hoppas att jag också lyfter dem, för det är så vi måste göra. Vi måste lyfta varandra. Så lyfter vi biblioteken. Och blicken. 

måndag 15 oktober 2012

Elin väljer veckans soundtrack

En av de fjantigaste sakerna jag vet är när folk skriver saker på Facebook om att de har världens bästa vänner. Självklart, brukar jag alltid tänka då. Om du inte hade gillat dina vänner hade du väl inte varit vän med dom?

Okej, men nu är jag lika töntig. Idag hyllar jag alla mina vänner, alla er, på den här bloggen. Älskade vänner. Ni är toppen. När jag känner mig vilsen i livet, så finns alltid ni där och hjälper mig rätt. Jag älskar er. Utan er hade jag inte klarat ut detta livet. Att ni finns där för mig, det är det bästa. Jag finns här för er. Alltid. Puss och kram.

Här kommer Bill Withers och säger ungefär det samma:

söndag 14 oktober 2012

Den bästa varma chokladen?

Den bäst lagade varma chokladen är givetvis den som man köper som chokladkaka och blandar ut i varm mjölk. Fast i Sverige har vi ju en annan tradition med kakaopulver.  I den familj jag växte upp fanns det en tvist om hur man bäst gjorde varm choklad på kakaopulver. Min pappa hade en idé och min mamma en annan. Att vi var lite skeptiska mot pappas metod berodde på att han använde sig av vatten. Vi tyckte det kändes lite fattigt och misstänkte att det var något slags snålgrepp.  Vilket var en märklig slutsats med tanke på  att  mina föräldrar var mjölbönder. Faktum är att pappa skulle hinna dö innan vi erkände hans metod som den bästa. Så  här gjorde han:

Blanda ut kakao  och socker med kall grädde i botten på en kopp. Kanske ett  två och en halv  matsked grädde. 2 tsk socker och en tsk kakao (en smak sak hur mycket kakao respektive socker man tar så klart). Sen häller man på kokande vatten  till full kopp och blandar ut chokladen. Klart. 

fredag 12 oktober 2012

Ditt ansvar börjar här

I veckan hörde jag Tommy Engstrands sorgliga försvar för sin kollegas användande av ordet svarting i Public service. Engstrand hänvisade till sin barndom och menade att under den tiden hade ordet ingen speciellt dålig laddning. Så kan man ju tänka, om man inte analyserar vilken tid han växte upp i och hur den vite mannen på den tiden dominerade världsherraväldet. Det är ju när detta världsherravälde  åtminstone delvis brutits och andra fått talan som det blivit begripligt även för icke drabbade hur sådana här ord uppfattas. 

Jag kommer tillbaka till detta när jag ser Palmefilmen och inser att hans död var frampiskad av ett samhällsklimat. På många sätt lever vi nu i en menlös tid, där saker bara händer utan att folk menar sig ha möjlighet att göra något åt det. Jag tror att det handlar om att ekonomin just nu hanteras som en naturkraft. Många tycks mena att de är menlösa aktörer i sitt eget samhälle. Vilket är en oroväckande vrångföreställning, eftersom så gott som alla omvälvande samhällsförändringar kommer genom ett tryck underifrån. 

Det minsta vi kan göra är att ta vårt ansvar för samhällsklimatet genom att hålla en anständig ton i våra samtal om människor vi inte gillar, genom att säga emot rena dumheter. Genom att inte tolerera rasistiska eller främlingsfientliga uttalanden. Illdåd kommer inte ifrån några vakuum. 



onsdag 3 oktober 2012

När jag gjorde bort mig för ett gäng muslimer

Jag hade varit hemma några timmar och var på väg tillbaka till stadsdelen där jag jobbade som barnbibliotekarie för att prata om bilderböcker på ett föräldramöte på en muslimsk förskola. Just den kvällen var det demonstrationer i Brunnsparken mot att Mohammedkarikatyrerna i Jyllandsposten publicerats i någon svensk tidning.

Eftersom jag kom tidigt till föräldramötet blev jag välkomnad av personalen som jag kände sedan tidigare. De visade mig runt i lokalerna och vi pratade förstås om olika böcker, vad barnen gillade, vad de gillade, vad jag gillade. Så som det ofta blir när jag är på jobbet. Sen frågade jag ifall de var oroliga för att det inte skulle komma några på föräldramötet, eftersom det var de där demonstrationerna mot Mohammedkariktyrerna. Då märkte jag att de tidigare så vänliga förskollärarna blev lite förnärmade och snäste av mig, genom att förklara att demonstrationen var fånig och inget som föräldrarna på deras förskola skulle sänka sig till. Som de såg på saken så var inte något som främjade islam utan snarare gav religionen dåligt rykte. De var moderna tänkande människor ungefär, som visste vilket slags samhälle de levde i.  Sen började föräldramötet. De presenterade förskolans verksamhet och jag fick prata om biblioteket samt presentera nya bilderböcker. 

På vägen hem kände jag mig road. Det är alltid roligt att möta sina egna fördomar när man tror sig om att vara en öppen människa. Speciellt road var jag av att inse att jag trott att det var fundamentalistiska muslimer, samtidigt som de bjudit in mig. 







måndag 1 oktober 2012

Charlotta väljer veckans soundtrack

Ibland vet man ingenting helt plötsligt. Ibland förändras saker och man vet ingenting längre. Då är musik skönt, speciellt sån här musik. Linnea Olsson upptäckte jag alldeles nyligen. Det här är så vackert. Cello är så vackert.

måndag 24 september 2012

Anna väljer Veckans Soundtrack

Jag är helt nollställd nu. Känns som att jag glider in i dvala. Motarbetar min impuls att välja ett passande soundtrack och försöker istället få lite liv i mig genom att ta denna dansanta låt:



Mycket bra!

söndag 23 september 2012

Det är jag som är Snövit

I veckan har jag läst en ny bilderbok, Snövit med illustrationer av Benjamin Lacombe. Det är den ocensurerade versionen, alltså den riktigt bra sagan om Snövit. Bildernas starka symbollik får mig att minnas, koppla till mitt eget liv. Samtidigt hoppas jag att bilderna skall kunna etsa sig fast och vara vägledande, för unga som läser sagan. För det är en symbolik som kan föras över på maktutövande som ofta är subtilt och svårfångat, men som dock är rådande. Har man de här bilderna med sig kanske man kan fånga essensen i en del maktspråk tidigare:

Den hemska styvmodern, anorektitiskt smal med levande fräsande ormar runt halsen. Snövit i en gyllene bur med styvmodern med nyckel i munnen och en påfågelkropp.  Snövit som har en fågel i en bur i sitt bröst, infångad av styvmodern. På slutet, när snövit gift sig får styvmodern, som nu kallas trollpackan, gå i ett par tofflor av glödande kol.


Mina egna barn tycker att det är en bra bok. Det är en bok som fått dem att ifrågasätta Disneyversionen, som något för tillrättalagt, för att vara gulligt. Plötsligt så tar de där steget som man väntat på. De börjar se syftet bakom den kommersiella kulturen. Det är väl så man måste göra för att utmana det kommersiella, man får visa något starkare.


Men vem är Snövit? Det finns ju en symbolik här som är enkel att ta till sig. Min första tanke är att Snövit är en kvinna i ett samhälle där mannen är norm.  Utseendet är det som är kvinnans värde, som kanske jagar bort henne men som också talar om vem hon är. De sju dvärgarna är bra manliga förebilder som hon möter på vägen. De råkar vara män men är väl främst stödjande vuxna som vägleder henne i livet, det goda samhället. 

Men Snövit är symbol för så mycket, Snövit är främlingen som kommer in och är ett hot. Snövit kan vara flyktingen som jagats bort från sitt land. Snövit är lilla Haddile som hotas utvisning. De sju dvärgarna är det svenska folket som försöker skydda henne från den elaka styvmodern, den svenska staten eller migrationsverket. Styvmodern är den som får bära skammen. 

tisdag 18 september 2012

En hyllning till Göteborg

Jag har aldrig varit i Göteborg tidigare.

Jag har varit på bokmässan ganska många gånger, men en ambitiös bibliotekarie tar kvällståg ner, sover, tillbringar hela dagarna i mässhallarna, minglar, hänger på någon bar och går direkt från mässan till tåget hem.

Det är inte att vara i Göteborg.

I sommar har jag varit i Göteborg två gånger.

Jag var på bröllop Bruce Springsteen-helgen och alla Göteborgare och Springsteenfans vet att det innebar skyfall. Inga spårvagnar, inga taxi och att promenera var inte att tänka på.

Då händer det, för den som är uppvuxen i Stockholm, märkliga, att alla man möter på gator, hållplatser och bussar engagerar sig i oss och vår situation. Vart vi ska, hur vi kommer dit, om det verkligen finns en gata som heter som den vi ska till, hur lång tid det kan ta, om det ändå inte bara förhöjer stämningen med regn på Springsteen-konserten och goda ölsorter.

Jag var på Way Out West också.

Bara att för första gången vara på festival utan att jobba var wow. Ledigt ända till sena eftermiddagarna, drälla runt och bara hänga. Och kolla in Göteborg.

Under alla mina år i Stockholm tog jag en skärgårdsbåt kanske två, tre gånger. Det krävdes massor av tid och planering för att åka ut i skärgården.

I Göteborg tog jag spårvagnen, väntade några minuter, åkte båt en lagom stund så var jag där.

I Göteborg var inte bara passagerare på bussar och spårvagnar trevliga, roliga och engagerade. Även förarna var ett under av social kompetens och hjälpsamhet.

I Stockholm ser busschaufförerna mest förvånade ut när man säger hej.

På en spårvagn träffade jag killen som fick gå upp på scenen på Jay Zs konsert på Peace & Love för något år sedan.

I Stockholm kunde jag åkt i en tunnelbanevagn full med folk som fått gå upp på scenen hos Jay Z utan att ha en aning om det, men Göteborg är på något sätt magiskt. Här får man reda på väsentligheter.

Så jag blev lite, lite förälskad.

I år på bokmässan går jag inte på ett enda seminarium, utan försöker istället träffa så många som möjligt av detta trevliga folk.
Är du göteborgare och ser mig på mässan så kom fram och snacka bort en stund med mig.



måndag 17 september 2012

Kerstin väljer veckans soundtrack

Ännu ett klipp från pophistorien.

Ett klipp från en annan tid. En tid då en grupp som Hollies, som Graham Nash spelade i innan han gick med i  supergruppen Crosby, Stills, Nash and Young,  kunde hänga i dagar med ett gäng femtonåringar på deras första språkresa till England. Tiderna förändras.

Låten fick mig att älska namnet Marrakesh för evigt.


lördag 15 september 2012

Man är bara bäst på att vara sig själv

Jag tänkte på  vad Elins skrev om som  om att bli sedd för vad man är. För många år sedan sa en väldigt  smart vän till mig att man bara är bäst på att vara sig själv. Det handlar inte bara om att erkänna sina svagheter, utan också att man bättre kan utveckla sina potentialer om man utgår från sig själv. Ett enkelt exempel på detta är att många litar bättre på en gammaldags elektronikhandlare än en som gått alla arton säljkurser och är förvillande lik sin kollega att det kan vara svårt att veta vem av dem man pratat med trots att de utseendemässigt skiljer sig åt i både längd, vikt, hårfärg, hudfärg ja tom kön. De har bestämt sig för att vara något. Medan den gamle elektronikhandlaren mer ger intryck på att ha prövat sig fram, och råkat lära sig en hel del på vägen. Det handlar om ett koncepttänkande som formar hela livsstilar. Fast att hålla sig till ett koncept är ju också att begränsa sig. Att gå med på att man är dum alltså. Begränsningar har man ändå, helt onödigt att tänka ut några extra.


Rätt länge hade jag väninnor som pratade om att de skulle styra sina känslor i olika riktningar. Att de inte gillade när de själva tänkte si eller så. De bestämde sig för de här reglerna för att de trodde det var bra för dem. De trodde det var personlig utveckling, men snarare var det ett slags själslig stympning. Jag vet inte vad som har hänt, varför ingen av mina väninnor pratar på det där sättet längre. Kanske har jag bytt vänner, eller kanske har livet slukat upp dem. Att tänka att man tänker fel är väl som att tala om för sig själv att man är fel. Jag tror mer på att försöka förstå sig själv istället för att ta avstånd från sig själv och det som kommer ur en.  Att göra på det första sättet är lite som att stå vid sidan av havet istället för att kasta sig i det. Man ser en del, men man förstår inte.

Nu tänkte jag skriva att vi lever i ett slags matrixtid, där allt är likadant, man försöker utgå från något annat, göra om sig, bli lycklig. Fast så är har det kanske alltid varit. Det är bara formen som vi stöps i som blir olika. Förr var det religionen som sa att vi var födda syndare. I dag är det kommersen som talar om att vi är fel men att de kan hjälpa oss bli bra. 

Jag ville skriva mer här, men orkar inte riktigt. Om mediabilden där unga framställs som skönhetsopererade bimbos när de i själva verket är mer politiskt aktiva än på sjuttiotalet. Om en massa falska myter sprids för att passa in i någons koncept. I detta finns ju också myter om olika invandrargrupper. Att kommunen också smittats av att tänka koncept, att man arbetar fram någon sorts chefmodell om hur man skall vara, som gör både chefer och medarbetare helt förvirrade. Ja. Fel ute på många sätt. 

Ville  också skriva om samtalet med en väninnan  igår  om alla tjänstemän som bara lyder order, eftersom det frodas en myt om att det är professionellt att inte använda sin egen hjärna och ingen därför behöver ta ansvar för exempelvis  när någon utvisas rakt in i döden. Att klimatet påminner om det som var under Nazityskland. 

måndag 10 september 2012

Karin väljer veckan soundtrack och snöar in på dagens litteratursyn

Jag har tänkt en del på författaren Émile Zola under senaste året. Hur hans idéer om naturalismen, om att arv och miljö skapar någon slags determinism, spelar stor roll i hur vi i dag värderar skönlitteratur. Det viktigaste för att en berättelse skall fånga, menar vi, är dess trovärdighet. Trovärdighet handlar inte om att berättelsen befinner sig i en verklig kontext, en värld med drakar och flygande kvastar kan uppfattas mycket mer trovärdig än en berättelse från Göteborg. Trovärdighet handlar om en gemensam tro på hur sammanhang sitter ihop, vilka omständigheter som vi menar kan följa varandra så att vi köper det. Vad denna syn på litteraturen betyder vet jag inte, men kanske att en del röster inte tas på allvar. Frågan är vad man går miste om? Vad som finns bortom strukturerna. Hur blir det med vansinnet? 

 En god vän som hade sitt romanmanus på det stora förlaget fick höra att vissa delar i romanfigurens bakgrund skulle skrivas om, för att den var för kontroversiell.

Frågan är hur intressant det är att läsa okontroversiell litteratur? Detta stärker min idé om att vissa berättelser, eller vissa människor, inte får plats, varken i dagens litteratur eller dagens samhälle. Vi vill ha de rätta berättelserna, om de rätta människorna, som tar ställning för de rätta sakerna. En bild som allt färre får plats i.

I dag är det inte bara  högerextremister eller reaktionära kristna som bedömer skönlitteratur efter författarens eller för den delen romanfigurens politiska ställningstagande eller världsåskådning. Ändå lever vi en tid långt ifrån den politiska korrektheten. Ska samtidslitteraturen missa det?

Det  kulturella klimatet har smittat även vänsterdebattörer. Utan att de själva begripit det har de också börjat se kultur som något som skall ha en en förutsägbar inverkan på folk. De skall bli friska och invaggade i den rätta tron, som medicin eller istället för religiös litteratur. Men den största faran är väl att man inte litar på folks omdöme, man är rädd att fel slags budskap skall förstöra människorna. Förhållningssättet är hur som helst väldigt religiöst och rätt gammaldags.

Inte vet jag varför Nika Roza Danilova valde artistnamnet Zola Jesus. Men hon sjunger om smärta, om att ha det i sig att vara en förlorare. Det är rätt svårt att tänka sig att hon inte känner till Émile Zola.  Vad jag vet är att hon har läst filosofi. Här kommer ett par citat från intervjuer med henne:
 
Schopenhauer, who's dark as fuck. He's basically like: Kill yourself, it's not worth it. After you read his essays, you can't feel good about anything, so it's obviously going to affect my art and how I live". Eller så här: 

"I probably read Dostoevsky and Nietzsche  before I should have", she confessed.


Men i alla fall, hon är 23 år och har trots sin starka känsla av utanförskap lyckats få världen framför sina fötter. Det är så de gör, de stora konstnärerna:

lördag 8 september 2012

Se mig för den jag är

Något av det mest oattraktiva jag vet är oviljan att reflektera över sig själv och bristen på intresse för att förändra sig. Eftersom jag själv ägnar sjukt mycket tid och kraft åt att försöka förstå och förändra mig själv, så blir det här ointresset helt obegripligt för mig.

Jag går för övrigt i terapi. Det har jag gjort i väldigt många år och när jag berättar det så reagerar folk ibland så här:
1. Oj, då måste du ju ha jättestora problem om du har gått i terapi så länge? - Ja, kanske när jag började, men inte lika stora längre. Något har jag lärt mig.
2. När är du klar? - Typ aldrig? Livet fortgår och man hamnar alltid i nya situationer som får en att reflektera och utmana sig själv. Och jag vet inte om målet med terapi behöver vara att bli färdig, jag tänker att målet är att bli helare.
3. Vad pratar du om, pratar du om mig? - Det går aldrig att förklara och är fullkomligt ointressant för någon annan än mig. Och om jag nu skulle prata om dig så handlar det ändå mer om mig än om dig, så det är också helt ointressant.

Men nu var det inte min terapi som jag ville skriva om. Ofta när jag bloggar här är jag rädd att det blir för opersonligt och ointressant för någon annan än mig och det kan jag lova att det skulle bli om jag fortsatte det där terapispåret.

Det jag har ägnat mest tid åt det senaste är detta: att man vill bli sedd för den man är och inte som den andra bestämmer sig för att man är.

Jag ska försöka förklara. Ibland hamnar jag i situationer och sammanhang där jag märker att människorna omkring mig ser mig på ett sätt som jag har väldigt svårt att känna igen mig i. Det kan vara att jag träffar en vän som jag inte har träffat på länge, som har kvar bilden av mig som den Elin jag var för längesedan. Ett tag umgicks jag i en grupp med människor som uppfattade sig själva som oerhört fria och öppna, men sällan har jag träffat på människor som var så styrda av sina förutfattade meningar om sig själva, mig och resten av mänskligheten. Den bilden av mig som den gruppen hade, som en svag och vek person, det var inte så jäkla kul att möta den hela tiden.

Nu är det ju en sak när detta sker i mer flyktiga möten i livet. När det blir riktigt konstigt för mig, det är när detta sker i ens allra närmaste relationer. Jag växte upp i en familj där ingen vuxen var särskilt intresserad av vem jag var , vad jag ville eller vad jag hade för behov. Inte så konstigt det, för det var det som behövdes för att upprätthålla de sjuka strukturerna.

Märkligt är det också när detta händer i kärleksrelationer. När man inser att personen som säger att det älskar en inte har en susning om vem man är, utan är kär i en påhittad Elin som kanske inte har så mycket med den verkliga Elin att göra.

Kanske är det så att för att våga se vem någon annan egentligen är, vara öppen och ta in den personens verklighet och ge den personen utrymme att vara sig själv - då måste man också våga se sig själv och vem man själv är. Ja, det vara bara det. Förresten är jag inte särskilt konstig, jag är rädd för grejer precis som du, har dåliga sidor precis som du. Men jag har också en massa fina egenskaper. Hoppas du kan se dom. Kram.



Skolan uppfostrar till bristande tro på demokrati

Mitt yngsta barn har fått börja i en friskola. Där har de en väldigt fin konstgräsfotbollsplan. Planen kom till efter ett önskemål från elevrådet. Skolan tog kontakt med den närliggande bostadsrättsföreningen som gav okej och så gjorde man fotbollsplanen, som i dag används mycket även för fotbollsträning på kvällarna. 

När jag berättade detta för mitt äldre barn som går kvar i den kommunala så utspelade sig följande dialog:

 "Jasså händer det saker på den skolan, hos oss händer inget, vi har pratat om försökt få gungor sedan ettan, i klassrådet. Men det blir inget"

"Ja men det här var nog genom elevrådet, du skall kanske försöka gå med i elevrådet"

"Det finns inget, det var längesedan. Du vet, vi byter rektor ungefär två gånger om året, så de hinner aldrig ta till sig sånt där. Det blir inget"

Det fanns inget att säga om det. Hens analys var glasklar. Jag minns också att hen tog upp det där med gungorna på ett utvecklingssamtal. Jobbigt att tolvåringar redan förlorat tron på att någon vill lyssna på dem. Att uppfostra våra barn till demokratiska medborgare är kanske det viktigaste av allt, när man misslyckas som i vårt exempel så är det kanske inte så märkligt att var femte ung kan tänka sig  diktatur


En annan sak. I arbetet med ungdomar så är det i dag väldigt populärt att de skall vara med och bestämma, det blir nästan som ett krav. Att bestämma är inget som man lär sig i ett nafs och för de flesta unga,  förutom ett slags politiska broiler är nog den här typen av medbestämmande arrangemang för krävande. På sätt och vis är det arrangemang som vänder sig till en driven elit. För många är det i den åldern krävande att ringa ett telefonsamtal till en myndighet. 

Men det handlar kanske mest av allt att lära folk med makt att lära sig lyssna på människor i olika åldrar och ställningar. Det är svårt. Kanske det svåraste. Skillnaden blir om man lär sig lyssna på de som inget säger. Så fungerar inte samhället i dag. En genomgående kritik mot dåligt fungerande arbetsledare är att man menar att de inte lyssnar på vad medarbetarna säger, ens om de säger något. Och då är det ändå väldigt få som säger något, de flesta har lärt sig att ingen lyssnar på dem. 

Att var femte ung kan tänka sig diktatur handlar inte bara om en misslyckad skola, det säger också något om klimatet ute på arbetsplatserna som styrs av honnörsord som förankra och leda, men aldrig lyssna. 

Som stöd för att uppfostra sina egna barn mer demokratiskt rekommenderar jag Jesper Juhls bok Den kompetenta familjen



torsdag 6 september 2012

Saknad

Det bara växer inom mig, insikten om att vi aldrig kommer att ses igen. Aldrig. En insikt som jag inte kan arbeta emot eftersom det vore att jobba emot mitt eget förstånd. Detta med sagor och religion får plötsligt en annan innebörd, som möjliga etablerade påhitt, utvägar. 

Jag är bara så jävla trött på sorg. Hur den härjar runt i min kropp. Fångar in mig när jag just skall springa. De femton senaste åren har varit sådana. Fyllda av dem som jag måste försöka förstå är försvunna. Fylld av brist på förståelse för vad som har hänt. Men det har varit så mycket annat också, samtidigt. De bästa åren. Man får vara nöjd över det komplicerade. Tacksam för förvirring. Nu kanske jag kan sova en stund. God natt. 

tisdag 4 september 2012

Ett bra recept på pastasås

Jag har alltid varit intresserad av mat och väldigt ofta varit rätt fattig. Men det har inte hindrat mig ifrån att äta trerätters-middagar helt för mig själv. Många har ju svårt för det där att laga fin mat bara till sig själv,  eller att ens laga mat till sig själv, men jag har alltid fått höra att man ska ta hand om sig själv.

Som man behandlar sig själv behandlar man andra tror jag. Det är en bra strategi för att kunna förändra världen, för att inte bli ogin mot andra och förspilla möjlig solidaritet med fortsatt kamp för folk som inte har det så bra.  

Men det är ett stort problem  dagens samhälle att många som har dålig med pengar inte har möjlighet att ge sig själv det där lilla extra, eftersom tillvaron mer och mer är inrättad efter folk som kan köpa det där lilla extra. Det är ett kollektivt självförbrännande. Samtidigt som konsumtionssamhället är ett samhälle där du värderas efter vad du handlar och har. Sån skit får man försöka skydda sig emot.

Men äta måste man ju och varför inte då försöka äta riktigt gott? Det behöver ju inte kosta mer eller ens vara onyttigt. Jag tycker att  Anna Bergenströms Sparmat från 1994 (DN-förlag) är bland det bästa man kan ha om man behöver ha billig men god mat. Den boken finns nästan inte längre, men jag antar att man kan få tag på den genom bibliotek och antikvariat. Trots att den kommer från 1994 är den modern med många vegetariska recept.  Här kommer ett bra recept därifrån.


Billig festsås

En pastasås som nästan smakar lite skaldjur

4-5 personer
3 dl strimlad purjo
lite margarin eller smör
1 hackad  gul lök
1 hackat syrligt äpple
1 1/2 tsk curry
1 burk krossade tomater
2-3 msk tomatpure
1 fiskbuljongtärning
1 burk créme fraiche (2 dl, ej lättversionen)
1 tsk söndersmulad basilika
1-2 pressade vitlöksklyftor
hackad dill eller persilja

Fräs lök- och äppelhacket i fettet. Dofta över curry. Slå på tomater och lägg i tomatpuré och fiskbuljongtärning och koka utan lock 15-20 minuter.

Klicka när tomatsåsen puttrat färdigt, ner crème fraiche, pressad vitlök och allt övrigt och rör om.
Låt allt koka 3-4 minuter till. Strö över hackad dill eller persilja. Servera med nudlar, eller pasta.


måndag 3 september 2012

Charlotta väljer veckans soundtrack

En låt av Paul Simon är väl ganska lägligt såhär efter polarpriset. Den här blir man glad av och det kan man behöva på en Måndag!

måndag 27 augusti 2012

Elin väljer veckans soundtrack

Det finns en viss oro hos en av mina bloggkollegor att jag bara ska posta Morrissey-videos på den här bloggen. Och hur mycket jag än tycker att ni borde lyssna på den här låten, eller den här eller kanske även den här - så är det inte det som blir veckans soundtrack.

Jag ger er Pulp! Här är en sedelärande låt om att man inte ska tappa bort sitt läppglans, för då är det kört med killen man gillar. Värt att tänka på.


fredag 24 augusti 2012

Eviga obehaget

I dag har jag läst i tidningen om åtalet för pojkarna som misshandlade Carl-Eric Cedvander på Kortedala torg. Jag har varit på Kortedala torg och hört om vallningen av folk som sett den på plats. På facebook har jag sett kort på de som misshandlade. Jag tycker mig känna igen en av dem. Det är obehagligt. Jag är  upprörd och förtvivlad över att något sådant här kan hända. Men jag är också bedrövad över de många lynchande bildkommentarerna till fotot, som inte sällan handlar om pojkarnas icke förmodade svenska ursprung.  Det är kommentarer som säger en hel del om det samhälle som de här pojkarna formats i. Och det är ju Sverige.

Jag tänker andra saker om Sverige. Att ett av våra barn lämnat den kommunala skolan där ingenting alls fungerade. Att barnet nu går på en betydligt bättre friskola där allt verkar vara okej, till och med bra.  Jag hade aldrig föreställt mig att en skola kunde vara bra. Bara varit nöjd med att det är okej eftersom det är så vi intalar oss att det på sin höjd kan vara, trots att vi där jag bor anses vara stans mest kritiska föräldrar.

 Men jag vågar inte lita på min upplevelse om att den nya skolan är bra. Jag är på spänn eftersom jag förlorat en tillit, som egentligen var för stark för att vara bra. Jag märker att jag skaffat mig ett mönster i det här  som gör att jag letar efter det dåliga som jag redan upplevt.  Jag inser också  att detta kommer bli en match för att jag inte skall överföra dessa känslor på mitt barn. Fast det ordnar sig nog. Jobbigast är ändå känslorna som kommer med att jag tycker mig fått en djupare insikt om hur illa en människa kan formas av en dålig start.  De har inte sett något annat och vet inget annat. De vet helt enkelt inte hur de skall sluta vara destruktiva.

I går natt for alla dessa tankar i mitt huvud. Självklart kunde jag inte sova. Var rädd för drömmar där jag överfölls och tappade minnet utanför en Helvetsskola. Råga på allt har jag precis läst en en bok som handlar om något liknande. En urban fantasy; Vind av Seita Perkkola om en pojke som bränt lite skepp och hamnat på en skola som heter Möjligheternas hus som skall hjälpa problembarn att få ett fantastiskt liv men där varje felsteg får ett sadistiskt straff. Det är inte så mycket flumskola.

Så jag gick jag upp istället , satte på datorn och läste att Ylva Johansson menar att man visst kan förbjuda vinster i välfärd.  Ja visst Ylva Johansson det tycker jag med. Men vinster i välfärd är också att förbjuda besparingar i skolor så att den skolpeng som friskolorna får med sig skall återinvesteras i eleverna borde också gälla i de kommunala skolorna. Kommunen borde inte kunna ta ut höga hyror av sig själv för skolbyggnader. Kommunen borde vara snäll mot sig själv. Det lönar sig.

Det här med att Sverige skulle vara politiskt korrekt kan ni glömma. Det var länge sen. Inte ens i riksdagen numera. Dumhuvudena  gör vad eliten tänker, vilket drabbar min vardag högst personligt.

God natt.

måndag 20 augusti 2012

Nytt kapitel

Jag ska byta stad, till mitt gamla Karlstad. Jag har lite separations-ångest. För även om jag inte trodde det, har jag gått och blivit kär i Stockholm.

Efter studenten ville jag (som alla andra) bara bort från Karlstad. Så ska det väl vara lite också. Så det blev Stockholm av olika anledningar. Men jag kunde nästan ha hamnat vart som helst. Jag hade ingen speciell relation till Stockholm innan jag flyttade hit men såklart hade jag fördomar, som många har om Stockholm. En del stämde, andra inte. Som om att tro att Stockholmare ska vara dryga. Att jag skulle se "brats" överallt, nja... Visst, dom finns men det gör dom i de flesta andra städer också. Folk är inte mer dryga här än någon annanstans, vad jag har upplevt i alla fall. I mitt jobb har jag mött många människor och dom flesta är väldigt trevliga, men det beror på hur hungriga dom är.

Något som jag hade tänkt skulle bli jobbigt var att se tiggare och klass-skillnader. För det blir mera tydligt i en storstad. Jag bor i en söderförort och det märks. Vid det här laget är jag van, men i början hade jag svårt att hantera det. Det är jobbigt att det är så mycket som är orättvist. Som när jag skulle till jobbet, brukade det sitta en kille i min ålder  och spela dragspel vid tunnelbanan. Han satt där i alla väder och var kvar när jag skulle åka hem för dagen. Undra hur mycket han tjänade på en dag jämfört med mig?

Jag gillar att det finns så många olika kulturer, att man hör olika språk varje dag och ser så mycket olika människor. Jag tycker på ett sätt att människor är lite mer öppna här. Det är kanske enklare i en storstad, eller så är det just för att det är människor från olika kulturer. Jag och min syster såg prideparaden för ett tag sen och då slog det mig verkligen. Helt fullproppat med alla slags  människor för att se och stödja. Det var fint och jag hade ingen aning om att det var så stort.

Jag älskar att gå runt på stan och titta på folk, tappa bort mig  på nån gata och se nya platser. Veta att ingen här känner mig. Det är en sån frihet i det. Jag kan tycka att det är jobbigt att gå på stan i Karlstad och springa på folk man känner hela tiden.

Stockholm är så vackert, speciellt på sommaren och jag har så mycket kvar att se. Så jag är inte färdig än, jag kommer tillbaka.


Carina väljer veckans soundtrack

Det är måndag morgon. Men meningen är att idag bryr vi oss inte om det. Här kommer en riktig kraftlåt att ha med sig under dagen. Sätt på den här till tandborstningen och ingen kan stoppa dig. Idag är en sån dag då det inte spelar någon roll om allt går emot dig och ingenting blir som du hade tänkt sig. Allt är som det ska hur det än blir. Idag är vi alla kärleksfulla hjältinnor och hjältar.

söndag 19 augusti 2012

Om vänskap, tid och slaveri

Ibland undrar jag om mitt sätt att se på tillvaron är strängt ekonomiskt. Liksom formad av samhällstendenser som jag inte vill veta av, men likväl är slav under och därför avskyr. Och att jag skriver om samhället för att kämpa emot mig själv.

 För någon vecka sedan fick jag ett exemplar av tidningen Iform. Jag hade köpt den av en telefonförsäljare som erbjudit löparklocka på köpet. En klocka som jag för övrigt anser helt obegriplig och fick mig att inse att det inte alls var något för mig att springa efter en klocka. I tidningen stod det om 22 sätt att rensa hjärnan och jag konstaterade att jag använde mig av 17 av de här sätten regelbundet. Saker jag gör för att jag fattat att jag tjänar på dem.

 Det är så mycket av tidsandan som handlar om energi. Hur vi ska få mer. Detta får konsekvenser för vårt sätt att förhålla oss till människor som inte bedöms ha så mycket att ge. Eftersom så mycket av vår tid går åt till att producera. Folk med högre löner, jobbar inte mindre utan köper mer. Ett genomsnittligt föräldrapar jobbar tio timmar mer per vecka nu än för trettio år sedan. Vår extra energi lägger vi på annat än besvärliga människor, som kanske tar energi men som ger tillbaka något som märks, som ett snyggt hus, en platt mage eller en bokklubb med de perfekta deltagarna.

Men skapar inte all detta egotrippande ett ännu större samhällskaos som sedan får oss att tvinga oss ännu längre in vår egotripp? Jag funderar på hur man skulle kunna ändra på det här? Vad det är som krävs?  Jag är ingen bra förebild. Jag är hård och dömande. Andras olyckor kan jag helt enkelt inte handskas med, de äter upp mig, gör mig förtvivlad och sömnlös. Rätt ofta,  i grupper jag hamnar i, tycker jag det finns någon som äter energi, ser till att vi hamnar långt utanför det mål som varit min föreställning om vad sammankomsten skulle handlat om. Men är det inte min egen målinriktning som blir största problemet i det här sammanhanget? Är det inte sammanhangen som vi skapar som är fel? Borde vi inte försöka oss på ett samhälle där fler får plats? Hur då?

 Jag tänker att jag inte kan umgås med någon för att vara snäll, eftersom jag skulle ta förfärligt illa vid mig om folk umgicks med mig för att vara snäll. Det handlar om något annat, att skapa syre och att inte tvingas att vara så ekonomisk i allt. Hur då?  (obs jag vet att jag talar för mig själv och att det finns de som kan bättre, människor som man talar om som sådana som offrar sig)