måndag 19 november 2012

Två lästips, en bok och en artikel

Jag har precis läst ut Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg. Boken handlar om författarens pappa, som kom till Sverige och Södertälje efter koncentrationsläger i Auschwitz. Det är en sådan där typisk bok som har allt. Det handlar om att leva med ett koncentrationsläger inom sig, att inte lyckas med vad man förutsatt sig, att se en far som inte lyckas.  Men det är också ett stycke svensk flyktinghistoria, eller som det står på minnesmärket utanför slavarbetarlägret i Braunschwieg; Framtiden har ett långt förflutet (die Zurfkunft hat eine lange Vergangenheit). Boken är också en arbetarskildring, för David Rosenberg var en svensk arbetare, som bodde med sin familj i en del av Södertälje som byggts för arbetare i den växande industrin. 

Ett lästips till får ni i dag. Det bästa som skrivits om förra veckans skandal. I dag på Aftonbladet kultur av Gellert Tamas

2 kommentarer:

  1. Ja det var en riktigt bra och sammanfattande artikel. En annan intressant artikel är den i Feminisktiskt Perspekti. Där skriver Maria Robsahm om hur det inte var en tillfällighet att filmen lanserades just nu.

    SvaraRadera
  2. ja den var bra : http://feministisktperspektiv.se/2012/11/17/okunnig-rapportering-om-sd/

    SvaraRadera