söndag 28 augusti 2011

Kvinna: Bli av med 16 vanföreställningar på en kvart

I dag finns många lockande tips om hur man skall göra för att komma i form, speciellt för kvinnor verkar det, för det är ofta de som är på bilder bredvid tipsen. Under den senaste tiden har en rubrik om att banta bort 10 kilo på en vecka florerat. Men istället för att syssla med sådana förminskande aktiviteter kommer vi med några enklare sätt att färdas mot bättre självkänsla. Karin, Anna och Elin hjälper dig bli av med 16 vanföreställningar på en kvart så du hädanefter slipper lockas av dumheter som snabbantning:

1.Du skall inte tro att din osäkerhet bara kommer inifrån . Den finns en omfattande industri som lever på kvinnlig osäkerhet, som får dina lår att alltid kännas lite för sladdriga, dina tänder lite för gula och dina tankar alltid lite för ofokuserade. Som tjänar grova pengar på att skapa osäkerhet, för att du skall köpa just deras produkter. När någon börjar prata om de här sakerna, gå därifrån, läs en bok, eller få bara väldigt bråttom. Det är ett farligt gift.

2. Starka kvinnor är inte dina fiender, de finns för att befria dig. Det finns en del som gått med på den medeltida prästerliga föreställningen om att om en stark kvinna träffar på en annan stark kvinna så är det fara och färde. Det är ett fritt val, se dem som fiender och se till att ni båda går under av låga spel som ger dåligt anseende eller inse att en ensam kvinna är sällan stark kvinna. Tillsammans!

3. Inse att det är sjuka är inte feminismen utan det manliga normen som verkligen får dig att tro att det är mer sjukt att sträva efter jämställdhet än att att tycka det är okej att de flesta män på MTV är tjocka och har bulsiga kläder medan tjejerna är magra och nakna.

4. Något fåfänga män är mer jämställd än män som bara är feta och fiser. Så är det bara. Lätt att fatta. (Något fåfäng är aldrig fel det handlar om att socialisera sig. När vi pratar om att det kan vara destruktivt med kvinnlig fåfänga menar vi bara att det inte är särskilt uppbyggligt eller utvecklande att ha sitt eget utseende som största intresse.)

5. Du är förmodligen inte fet även om du tror det. Har du problem med fetma har du också antingen hjärtproblem, dåliga knän, dålig rygg och alldeles för dålig kondis. Att ha samma vikt när man är 20 som när man är 40 är för ett fåtal helt naturligt men för de flesta ett tecken på dålig muskeltillväxt eller ätstörningar.

6. Ge fan i att överföra ditt dåliga självförtroende på dina närmaste som din partner eller dina barn genom att felgöra exempelvis deras klädstil eller intressen. Och om någon börjar på samma sätt med dig; fly genast! Om det inte handlar om dina egna tonårsbarn, då får du tyvärr bara stå ut.

7. Är du så mycket bakåtsträvare att du tycker att du skall bestämma normen för hur ni har det hemma bara för att du är kvinna eller något annat så får du skylla dig själv om det inte fungerar. Städnivåer och liknande bestämmer man tillsammans om man är intresserad av att uppnå ömsesidig respekt. Allt annat är terrorbalans.

8. Bättre självkänsla får du genom att engagera dig för en bättre värld. Inte genom att inveckla dig i dig själv.

9. Integritet är inte att vara sluten eller sparsmakad på facebook. Integritet är att stå för sina åsikter. Men klandra inte dig själv om du är blyg.

10. Om du känner att du måste ändra dig för att bli "kvinnlig" kan du fråga dig vilken kvinnlighet det är som du eftersträvar. Hur "äkta" är den kvinnlighet som kräver att du ska modifieras och stöpas i en mall för att bli den sanna kvinnan?

11. Att spendera tid och tankekraft för att ta hand om det yttre är som bekant ett krav som i högre grad ställs på kvinnor, varför är det så? För att behaga den manliga blicken? För att kvinnor som investerar i sitt inre och sin hjärna är ett hot mot ett patriarkat där kvinnor helst ska hålla sig på mattan?

12. Att vara snygg enligt en viss norm är dessutom i många fall (då pratar vi alltså kroppsfysik och ansiktsdrag, inte kläder och smink) något som man föds med, inte en prestation eller något som man kan uppnå och därför bör få komplimanger för. "Jo tack jag har arbetat hårt för att få det här DNA:t"...

13. Man blir inte automatiskt lycklig för att man blir ihop med någon eller får barn. Problemen i livet försvinner inte bara som genom trolleri. Om du känner dig lite deppig trots att du har en schysst kille eller gulliga barn är det inte dig det är fel på - du är bara påverkad av föreställningen om den lyckliga kärnfamiljen.

14. Det finns inte bara en man eller kvinna i hela världen som du kan bli lycklig med. Du kan bli lycklig med många olika partners. Kanske inte samtidigt, men det är en myt att det bara finns en person i hela universum som du kan må bra av att vara med. Det hade ju för övrigt varit jätteopraktiskt. Precis som det kan vara lika gott med en kebabpizza som med en Capricciosa, så kan du bli lika lycklig med en Kalle, Bengt, Lennart eller Lisa. Ni kanske blir lycklig på olika sätt och av olika orsaker, men lycklig kan du bli hur som helt.

15. Det är inte värst för killen när tjejen har mens. Det är mycket tråkigare för tjejen. Det är hon som blöder och har ont. Och måste köpa dyra mensskydd. Om din partner gnäller över att du har mens, byt partner. (se punkt 14).

16. Det finns ingen anledning att ställa upp på sex när du inte vill det eller på sex som du inte tycker känns kul bara för att din partner vill det. Sex handlar om lust och saknas den, så försvinner hela grejen med sex. Fattar inte din kille eller tjej det så har du fel partner. Byt i så fall. (Se punkt 14).

11 kommentarer:

  1. 17: Dina intressen är lika viktiga som din partners. Vad du än är intresserad av - smink, baka cupcakes, virka mormorsrutor, läsa tjocka romaner, se på Romcoms - ja, vad det nu kan vara, är det precis lika viktigt som din partners skivsamling, resultaten i allsvenskan eller vad det nu är din partner tycker är viktigt. Att fatta att alla inte bryr sig om samma grejer en av grundreglerna för social samvaro. Fattar inte din partner det, byt partner.

    SvaraRadera
  2. Vad jag önskar verkligheten vore så enkelt som goda råd i skrift, där det bara är att byta ut människor i ens liv som man byter ut en pryl. Som det är nu gör det jävligt ont.

    SvaraRadera
  3. Det klart att det gör ont att bryta upp, men att stanna i en dålig relation gör också ont. Tycker jag. I alla fall.

    SvaraRadera
  4. Punkt 12: Varför inte i synnerhet kläder och smink? Dvs pengar. Dyr kroppsvård och dyra kläder. Jag skulle vilja påstå att man med pengar nästan alltid bli "snygg". Och sällan grundar det sig i en samhälleligt jämlik prestation.

    SvaraRadera
  5. Ja jag håller med Anonym 16:16. Naturligt "snygga" kvinnor får ändå aldrig komplimanger (av kvinnor) så den var ett skott i öppna mål. Grymt bra annars!

    SvaraRadera
  6. Ja det är väl klart att man med pengar, smink och kläder kan ändra sitt utseende, men det är en annan sak än att man ska se ut på ett visst sätt (vara lång, smal, ha stora ögon, tjockt hår etc etc) då det är förutsättningar som man föds med och inte kan göra något åt. Ändå bemöts dessa attribut på en människa med samma beundran som om man har räddat ett liv, kommit på botemedel mot cancer eller skrivit en bästsäljande bok. Men i själva verket har man inte gjort ett skit.

    SvaraRadera
  7. Och naturligt "snygga" kvinnor är väl ett ideal i var och varannat magasin? Samtidigt finns det även ett ideal med stylade och sminkade kvinnor, men inte fan är det den med stor krokig näsa eller sneda tänder som syns fast i snyggt smink? Iof kan man ju plastikoperera en krokig näsa om man har pengar...

    SvaraRadera
  8. 19; Det finns ingenting som säger att du måste ha en partner.

    SvaraRadera
  9. Tack för denna lista, ska länka till den från min blogg!

    SvaraRadera
  10. Anna J: Menar du att en typiskt snygg tjej skulle mötas av beundran vart hon än går? Då lever vi inte i samma verklighet. Att komma in i ett rum med andra kvinnor och bara få hat emot sig pga sitt utseende. Jämt. Alltid. Nej tack. Och jag pratar definitivt inte om mig själv, men den bilden du har att alla vackra kvinnor är så jävla lyckligt beundrade och att folk kysser deras fötter, den är tröttsam och speglar inte den verkliga verkligheten.

    SvaraRadera
  11. Jag tycker att det Elin skrev om intressen och jämlikhet var väldigt bra för det rör det man ofta diskuterar och värderar i förhållanden - det handlar ju även om jämställdhet av så "banala" ting. Att det ena intresset varken är bättre, högre, mer värt, har högre status etc än det andra.
    Och nu talar jag inte enbart om jämställdhet mellan könen, utan om jämställdhet mellan människor.
    Bra regler!
    S

    SvaraRadera