tisdag 9 augusti 2011

Joggarprojektet del 4; jag och Nietzsche. 7 teser.

Under sommaren har jag läst den tyske filosofen Friedrich Nietzsches bok Mänskligt, alltförmänskligt En bok för fria andar. I boken presenterar han ett antal teser om livet och det är verkligen blandad kvalité. Där finns påståenden om den tyske mannen som ett slags arketyp för den stora anden men även andra saker som är nyanserat och tänkvärt. I alla fall har jag blivit inspirerad av hans sätt att presentera teser och har därför skrivit ett antal teser om joggning. Min tanke är att om jag är lika vild och fri i anden som Nietzsche påstod sig vara så kommer det kanske fram något revolutionerande om joggning, något som kommer att förändra synen på den löpande anden, även om det också säkert också kommer ut något riktigt dumt.

Teser om löpning

1. Nybörjarjoggaren kan hålla sig till program och klockor under sina joggarrundor. Dock bör den erfarne joggare ha joggningen som en ventil för att komma utanför samhällets kontroll och på så sätt skall hon under sin joggningsrunda bli ett med världsalltet. Därför gäller för den upplyste joggaren att ge sig ut utan mål, klockor, helst utan skor och gärna utan kläder.

2. Om du är skadad så låt någon annan jogga åt dig.

3. Om du är lat låt någon jogga åt dig. Du skall vara fri att göra som du vill och när du vill och inte vara beroende av den egna kroppen. Kanske finns det någon annan som mår bättre av att jogga, så låt då den personen ta på sig den uppgiften. En uppriktig joggare har en stor världsande och bryr sig inte om att koppla specifika fördelar till den egna personen.

4. En del personer som joggar är inga joggare. De är kverulanter och enda anledningen till att de är ute och joggar är att de blivit ombedda av en riktig joggare. Låt dig inte luras av deras pinade ansikten.

5. Joggare över hela världen förenen eder.

6. James Fixx är död. Den moderna människan är sin egen James Fixx.

7. Kvinnor bör göra tre knipövningar per kilometer. Män bör dock inte göra några knipövningar alls efter sina joggingrundor. Om de gör det så riskerar de att regrediera till det anala stadiet och förstöra förhållandet till sin fadersgestalt för generationer framöver.



1 kommentar: