tisdag 11 december 2012

Tystnaden eller vad fan är det med folk? Två boktips

Simon och Eva är ett åldrande medelklasspar som inte har några nära vänner. När deras vuxna döttrar prackar på dem en städerska tycker de först det är onödigt. Men städerskan, Marija blir snart deras vän. När hennes familj från Lettland kommer och hälsar på får de bo hemma hos Simon och Eva, som förvånas över hur trevligt de tycker det är. Fast något händer och Marija slutar arbeta hos Simon och Eva. Deras barn blir arga och kräver att få veta varför. Simon och Eva förmår inte berätta. Barnens ilska handlar också om ett förflutet, tystnaden som omgärdat deras barndom, pusselbitarna som aldrig lagts. Och Marija varför lyckas hon bli deras vän? Kan det bero på att hennes samhällsställning ?  Eller är det  för att hon finns där på ett sätt som ingen annan funnits? Detta är något av handlingen i norska författarens Merethe Lindströms bok Dagar i tystnadens historia (Weyler 2011) som vann Nordiska rådets litteraturpris 2012. Romanen handlar om  tystnaden som sprider sig i  de här människors liv.  En del av tystnaden kommer från grannarna i det hyreshus där Simon växte upp strax innan hans judiska familj råkade ut för nazismen. En annan del av tystnaden kom ifrån det barn som Eva adopterade bort och sedan aldrig pratade om. Det är ruskig läsning. Ruskigt bra. 

Jag tänker ofta på tystnaden, vad den ställer till med och hur den utnyttjas.

Nyligen läste jag en annan bok om tystnaden En lång vinter av Cólm Tóibín (Norstedts 2012). Boken  utspelar sig i en bergsby i Spanien. Det är en annan tid. Efteråt har jag förstått att det är femtiotal. Huvudpersonen Miquel har precis kommit hem i från en tvåårig militärtjänstgöring   till sina föräldrar och sin lillebror som strax själv åker i väg på  militärtjänstgöring. Strax blir det uppenbart för Miquel att hans mor dricker. Men han pratar inte med någon om det, utan hamnar i en konfrontation mellan föräldrarna. Modern är arg för att fadern hällt ut vinet som hon beställt. Senare under dagen går
modern i vredesmod ut i skogen för att på stigar söka  hem till sin bror. En promenad som brukar ta fyra timmar.  Men snöovädret kommer och modern når aldrig fram. Det är en lång tyst vinter när de får vänta på att snön skall smälta så att de skall kunna ge sig ut och leta efter mamman innan gamarna tar henne.

3 kommentarer: