tisdag 28 februari 2012

Hen

Vaknade läste tidningen, satte mig här för att skriva. 06.17 på morgonen. Varför? En känd författare uttalar sig om ordet Hen och menar att det är kvinnofientligt. Jag fattar just bara inte att en författare kan uttala sig negativt till ett nytt ord. Eller att folk med någon typ av bildning över huvud taget som inte är amish eller tillhör Åke Greens församling har detta förhållningssätt till språkutveckling (att gå emot vissa nya ord)



Hallå språket är en organism, som utvecklar sig utan att vi har särskilt kontroll över det och som speglar samhället. Språket bestäms inte av någon tomte som skall skriva dem i en bok. Mycket utav språket utvecklas också i subkulturer. För språkutveckling är kreativitet och samhällsförändring. Makten vill ha kontroll över språket eftersom makten vill behålla makten.



Alla ord är påhittade men hur det sen tas upp handlar om hur folk vill använda det. Att man sedan påstår att man inte gillar ett ord för att det står för en samhällsordning som man inte gillar, så har åtminstone inte jag märkt att det är så samhället fungerar. Exempel på detta kan vi se i det religiösa språket där svordomar förbjudits men ändå blivit de ord som blivit mest laddade. Ord kan man bara tiga ihjäl. Eller?



6 kommentarer:

  1. Det är också intressant att ordet tolkas just kvinnofientligt. Varför inte mans fientligt?

    SvaraRadera
  2. "Ord kan man bara tiga ihjäl"! Haha! Så är det förstås. Orden vi inte använder självdör ju.

    SvaraRadera
  3. "Eller att folk med någon typ av bildning över huvud taget som inte är amish tillhör Åke Greens församling har detta förhållningssätt till språkutveckling (att gå emot vissa nya ord)"

    Om du bläddrar nedåt på den här bloggen, alltså bloggen du själv skriver på, så hittar du ett rasande upprop mot ordet "tjejsamla".
    Ironiskt eller hur?

    SvaraRadera
  4. P: ja intressant! Vi är sex olika personer som skriver här och har inte någon trosbekännelse. Jag hoppas att våra olika röster skall göra att bloggen blir intressant och oförutsägbar.

    SvaraRadera
  5. och ord som är meningslösa, aningslösa är...meningslösa! "Tjejsamla" har ingen innebörd som jag kan förstå?

    SvaraRadera
  6. jag blogginlägget handlade om tjejsamla handlade ju om ett ord som språkrådet lagt till som nyord, trots att nästan ingen använder det. Det var ju en annan politisk dimension i det kan man säga. Det handlar väl om att ifrågasätta vårt språkråds kompetens. Ordet hen har de däremot inte lagt ill i nyordlistan vad jag förstår. Därför kan man ju dra vissa slutsatser om deras inställning i genusfrågor.

    SvaraRadera