Den senaste tiden har jag haft mina funderingar. Det har ju visat sig flera gånger i historien genom 1930- talets depression, 1980-90-talets och 2008-2010 års finansiella kriser, att kapitalism som samhällssystem inte fungerar. Det är alltid någon som utnyttjar systemet. De som egentligen bär skulden till hela västvärldens nuvarande ekonomiska kris tog enorma risker med andras pengar och tjänade själva väldigt mycket på det. I SVT´s dokumentärprogram DOX, om den finansiella krisen i USA, visade i klartext att de skyldiga investmentbolagen och de människor som jobbade där (som inte har offrat något själva) går fria. Detta trots den kris deras beteende ledde till. De miljarder dollar som de införskaffat sig får de personligen behålla som sin privata egendom. I programmet sas också att de riktigt stora investmentbankerna ibland hade lånat pengar av stater, företag och andra för 300 gånger bankens värde. Det betyder att all aktivitet som dessa mycket betrodda banker sysslade med gjordes utan egna likvida medel. Hur kan det anses pålitligt? Själv är jag inte ekonom, men det fattar till och med jag att det är helt vansinnigt.
Vi måste hitta ett sätt att komma bort ifrån detta vansinne, anser jag. Ett tag tänkte jag att eftersom vi lever i en marknadsekonomi och vi vill ha en demokrati så skulle vi alla börja rösta på vem som får hantera aktier på börsen eller stora summor pengar som allvarligt kan påverka medborgarnas liv. De skulle på så sätt få stå ansvariga för sina handlingar. Men jag gav snart upp den tanken. Är inte överens om att en fri marknad, kapitalism och kommersialism ska vara styrmedel i samhället. Ett samhälle måste styras politiskt med sociala värden högt på agendan och med medborgarnas vilja högst på dagordningen.
När lördagens Kosmo tar upp ”Kapitalism - om pengar och protester” hör jag att Davis Harvey säger: ”Nu försöker vi lösa en irrationell situation med rationella metoder i ett irrationellt system.” Just det. För våra förtroendevalda står handfallna inför finansmarknaden, den är ett irrationellt monster som de inte kan tygla. Men varför vill man egentligen att den ekonomiska marknaden ska vara fri och otyglad, styrd av nervösa börsmäklare med ekonomisk vinst som enda intresse? Marknaden är trots allt inte något monster. Finansmarknaden har människan själv skapat och den befolkas av människor.
Problemet idag, enligt Harvey, är att det finns överskott både på kapital och arbetskraft, men att ingen lyckas sammanföra dessa för att det inte går att tjäna några pengar på just denna sammanförning. Jag anser att vi inte kan fortsätta att ha ett system som alltid måste tjäna pengar på allt. Den sammanföring som Harvey pratar om är ett politiskt ansvar. Men politiken drivs också av pengar. Vi måste helt enkelt byta till en annan form av system, till något vi själva kan styra för att vi vill det. Enligt Harvey är det idétorka både hos politiker och intellektuell elit hur detta nya system ska se ut. Det märks.
Liksom Occupy Wall Street rörelsen kritiserar jag bristen på alternativa lösningar och när deras rop skallar att en annan värld är möjlig, då håller jag med dem. Kapitalismen har inte fallit bara en gång utan flera gånger och om vi inte inser det och förändrar detta NU så kommer den att falla igen. Det är dags för alla medborgare och makthavare att sätta sig ner och på allvar tänka ut ett helt nytt samhällssystem. Förslagsvis ett demokratiskt system som inte styrs av pengar. För det funkade ju inte.
Jag får ju erkänna att detta inte är mitt ämne i detalj. Men dock verkar det som att låta ekonomin eller kapitalismen styra samhällen är lite som att sätta politiken ur spel, det skriver du redan. Vad jag menar är mer en tro på marknaden som en naturkraft under vi människor är offer, på ett ganska tröstlöst vis. I detta finns också ett förakt för den kritiska politiska rörelsen, eftersom det i princip blir ett slags vansinne att försöka påverka något. Kanske för att de som är nära de kapitalistiska krafterna själva känner sig maktlösa och verkligen inte tror på att detta är något som går att påverka. Otäckt.
SvaraRaderaJag tycker det finns en felsyn i ditt resonemang. Kapitalismen faller inte när det är kris. Kriser och nedåtgående, ekonomiska spiraler tillhör kapitalismens funktion. Det är då kapital allokeras om - antingen geografiskt eller mellan branscher. Vi såg en sådan omfördelning under IT-krisen då det så kallade tjänstesamhället, som bygger på digitala resurser, slog igenom med full kraft och det vi beskådar just nu är en omfördelning av resurser från Europa-Nordamerika till Asien-Kina. Det är oundvikligt och mycket sunt. Pharmacia-Upjohn, Astra-Zeneca, Volvo, SAAB - alla är de industrier som flyttar sin produktion dit där produktionsvillkoren är gynnsammast. Inget annat system har skapat sådana positiva förändringar för de mänskliga levnadsvillkoren som kapitalismen.
SvaraRaderaHär har vi fler sundheter.
SvaraRaderahttp://www.da.se/home/da/content.nsf/aget?openagent&key=sjalvmord_kina_1326447254335
Produktionsvillkoren är kanske inte så gynnsamma för arbetarna. Det är kanske därför de hotar med och faktiskt begår självmord i protest?
Märkligt nog tycker inte OECD att dagens ojämlikhet är så sund...
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZaoGscbtPWU
När man lyckas omfördela kapitalismens frukter så kan man möjligtvis förbättra livsvillkoren. Det är vad som gjorts i Västeuropa. Det har varit facklig kamp och rädsla för revolution som bidragit till detta. Pistolen mot kapitalisternas huvuden helt enkelt.
“This study dispels the assumptions that the benefits of economic growth will automatically trickle down to the disadvantaged and that greater inequality fosters greater social mobility,” Gurria said. “Without a comprehensive strategy for inclusive growth, inequality will continue to rise.”
SvaraRaderahttp://blogs.wsj.com/economics/2011/12/05/oecd-suggests-raising-taxes-to-combat-inequality/
Jag kan tycka att det måste få vara positiv drivkraft att vilja tjäna pengar, men det system vi har nu är ju så överdrivet ensidigt. Den lilla människan på plats blir ju väldigt likt en marionett eftersom så gott som hela världen styrs av storkapitalismen.
SvaraRaderaAtt Inget annat system har skapat sådana spiraler beror nog främst på att inget annat släppts så fritt, förutom möjligen naturen själv,( vars negativa verkningar man iofs försöker motverka). Vad jag vill komma åt är att det finns en kraft i att släppa något väldigt fritt, det ger ju en styrka att slippa motstånd. Men det behöver inte innebära att det är så bra för det. Själv skulle jag vilja släppa lös mig själv...
SvaraRaderaJa, släpp kreativiteten fri! Skulle vilja se ett helt nytt system. När Harvey säger att det finns överskott på både arbetskraft och kapital, men att de som kan sammanfoga dessa inte är intresserade för deras enda drivkraft är pengar, då längtar jag efter ett annat system, ett mer viljestyrt och medmänskligt system. En ny drivkraft.
SvaraRaderaBra länkar, Pål. De visar att det som är ”gynnsamt”för kapitalismen, som PoMoQueer uttrycker det, är inte alltid (om nånsin) är gynnsamt för medborgarna. Gynnsamt för kapitalismen är att producera där material och arbetskraft är som billigast, vilket ofta innebär underbetalda löner och usla arbetsvillkor på ställen där fackföreningar inte är tillåtna. Kapitalismen gynnar ett fåtal människor på vår jord och det är dags att förändra, att fördela jordens ekonomiska tillgångar mer lika, inte låta ett folk exploatera ett annat osv (vilket påminner extremt mycket om kolonisationen). Jag hävdar fortfarande att kapitalismen inte kommer att överleva eftersom den inte värnar om mänskliga rättigheter och jämlikhet.