torsdag 8 mars 2012

You make me feel

En populärbok på folkbiblioteken just nu heter Kaos i kvinnohjärnan - Balansera dina hormoner och signalsubstanser på ett naturligt sätt. Jag undrar just nu varför det inte ges ut en bok som heter Kaos i manshjärnan - Balansera dina hormoner och signalsubstaner på ett naturligt sätt så världen slipper krig och kvinnomisshandel.


På många sätt är det är så tydligt att kvinnokroppen fortfarande är ett undantag i det offentliga. Dagligen ser vi eller hör vi kvinnor problematisera runt det faktum att de är mödrar och arbetande. Folkpartisten Birgitta Ohlsson citerades i gårdagens Gp med följande ord :"Jag har ju dels en ministerpost, dels är jag småbarnsmamma, så jag får prioritera de tillfällen jag väljer att delta". Har vi någonsin hört någon av de manliga ministrarna och fäderna säga så?


Det är intressant att studera hur man i det offentliga rummet definierar detta att vara kvinna. Där utgår man ofta ifrån att det är problem. Man får tips om hur vi skall ändra vår kropp, hur vi skall skruda oss eller om kvinnor som kommit tillbaka efter en svår kris. Det är som att det är bestämt från början att det är problem bara för att man är kvinna. Den ensamstående arbetande kvinnor har problem att få hela tillvaron att gå ihop med pengar och tid. Rika kvinnor bantar och skönhetsopererar sig. Men aldrig analyserar vi att problemen beror på att samhället fortfarande styrs av manliga normer och att det är därför som vi på olika sätt inte passar in.


Vi tror så mycket på vår egen förmåga och jämställdhet att vi har gjort det kollektiva privat.Vi analyserar inte att vi är mindre självklara för att vi har en kvinnokropp, utan tror att det är just den egna kvinnokroppen som det är fel på. Samtidigt är det män som styr idealen för hur kvinnokroppen skall se ut.


Jag tycker alltid det är väldigt sorgligt när jag märker hur unga vackra kvinnor är missnöjda med sitt utseende på ett sätt som de själva tror har relevans, utan vara medveten om att deras beteende bottnar i en kollektiv osäkerhet. Istället borde vi inrikta oss på att befria kvinnligheten och göra den till något attraktivt istället för som nu till ett sjukt och osäkert undantag. Befriar kvinnligheten gör vi genom att befria arbetslivet, så att det passar andra än uppassade män.

7 kommentarer:

  1. Petra - Jämställdist8 mars 2012 kl. 10:23

    "Kaos i manshjärnan - Balansera dina hormoner och signalsubstaner på ett naturligt sätt så världen slipper krig och kvinnomisshandel."

    Inkluderar det tatcher och albright?
    Liksom lesbiska som slår sin partner?

    "Har vi någonsin hört någon av de manliga fäder och ministrarna säga så?"

    Ungefär lika ofta som en kvinna sagt "det blev ett uppehåll i det politiska arbetet under tiden jag gjorde värnplikt".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Petra! Oavsett var vissa människor kan betraktas ha för hjärna (i den här texten en mans- eller kvinnohjärna)så tror jag att poängen här nog var att det fortfarande inte produceras självhjälpsböcker som är direkt riktade mot män. Detta trots att män många gånger åsamkar allvarliga problem för sin omvärld när de försöker leva upp till "manligheten" och är rädda för att förlora sin makt. Att skriva en självhjälpsbok om hjärnan som är riktad till män skulle dels ge dem lite eget ansvar. Dessutom skulle det kanske plocka ner dem från föreställningen att de inte kan behärska vare sig sin aggressivitet eller sexualitet, till något som de själva faktiskt kan påverka. Här menar jag den aggressivitet och sexualitet används för att ha makt över en annan människa, som handlar om vilja och kontroll och därmed hjärnaktivitet. Självklart kan alla människor ha problem med makt och kontroll, oavsett position eller sexualitet eftersom vi lever i en värld där detta ingår.

      Radera
    2. Ville också säga att det var väldigt inspirerande att du skrev! Svara gärna på mina inlägg.

      Här kommer ett tillägg till balansen mellan mäns och kvinnors våld. Har man själv varit utsatt så spelar statistik ingen roll, men nu skriver jag utifrån blogginlägget.
      Det finns statistik som visar att män står för 94% av allt våld i världen( enligt organisationen Män för Jämställdhet). Jag var och lyssnade på Carin Holmbergs föreläsning om våld i lesbiska relationer. Undersökningen visade att 11% som lever i lesbiska förhållanden blev utsatta för våld av sin partner. Medan 25% av de som deltog i undersökningen uppgav att de blivit utsatta för våld av en man (både såna de kände och helt okända).

      Radera
  2. Det är inte bara lesbiska kvinnor som slår sina partner. Det finns även kvinnor som slår sina män. Jag raljerar lite över bokens titel. Manliga fäder, ja det var en felskrivning. Men den får stå kvar så att resonemanget kan följas.

    Jag förmodar att du är kritisk till min text. Men hur menar du? Utveckla gärna.

    SvaraRadera
  3. http://www.bra.se/bra/brott--statistik/kvinnomisshandel.html

    SvaraRadera
  4. att män inte i lika hög grad anmäler när de är misshandlade av kvinnor har också med strukturer att göra, det är skamligare att bli slagen av en man att bli slagen av en kvinna och man tror inte riktigt på det. http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/kvinnovald-mot-man-tystas-ner

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja det är den där föreställningen om manligheten...

      Radera