onsdag 19 oktober 2011

Det där med handlingarnas konsekvenser

Jag läser DN på nätet och jag blir så arg att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Jag läser om senaste barnpornografimålet och känner mig stundtals helt förtvivlad. Ni vet den där skandalen med en man har delat barnporrbilder med en massa kvinnor?  Här kan ni läsa.

Jag blir så jävla arg. Jag blir så jävla arg på vuxna som skadar barn så här. I artikeln står det "Att det inte blir fråga om ringa brott beror på att bilderna i vissa fall är särskilt hänsynslösa.Bilderna, och i vissa fall filmerna, skildrar barn som våldtas på olika sätt av vuxna personer. Ibland är barnen fastbundna" och jag går liksom sönder när jag läser sånt här. Jag går sönder, vill kräkas och blir ledsen ända in i djupet av själen när jag läser detta. Jag kan bara tänka på barnen. På hur ensamma, rädda och förtvivlade de måste vara. Hur rädda de måste ha varit. Hur rädda de säkert fortfarande är. 

Sen tycker jag att ett övergrepp på ett barn är hänsynslöst oavsett hur brutalt och våldsamt det än är. Att utnyttja ett barns beroendeställning på det sättet är förfärligt hur som.

En av de klokaste terapeuterna som jag har mött brukade alltid säga att det räcker med en kränkning för att ett barn ska bli traumatiserat. Att det egentligen inte spelar så stor roll om det är fysiskt brutala övergrepp eller inte. Våldsamma övergrepp skadar fysiska skador på ett annat sätt än smetiga kärleksfulla övergrepp gör, men skadan sker oavsett. En kränkning så har du skadat det barnet. Han brukade också säga att det är poänglöst att jämföra sina trauman med varandra. Att mitt trauma skulle vara mindre giltigt än ditt, bara för att mitt trauma inte är lika brutalt som ditt. Traumat finns där oavsett. Skadan är skedd hur det än har gått till.

I artikeln står det också "I bedömningen av brottet ingår också att de flesta av kvinnorna, även om de enligt rätten måste ta ansvar för sina egna handlingar, inte varit i psykisk balans. Mannen har "utnyttjat deras dåliga psykiska tillstånd och längtan efter mänsklig närhet". Okej. Jag tänker bara på de barnen på bilderna som de glatt har delat med varandra. Jag undrar lite stilla över hur deras psykiska tillstånd ser ut. Det är lite svårt att känna sympati för de här kvinnorna.

Jag blir så arg och ledsen på över hur man kan förstöra någons liv så här. Alltså, jag menar inte att det är kört bara för att man har varit utsatt för övergrepp. Mitt liv är inte kört. Men traumat finns där. och traumat måste man slita med, lära sig att förhålla sig till och det är ett hårt jävla arbete.

En fin låt om att leva med övergreppstrauma:

4 kommentarer:

  1. Bra skrivet Elin!! Det är väl ovanligt att kvinnor ens döms i sådana här mål? Man tror inte at "vi" vara så onda. My good vad vi är fast i strukturer som vi använder istället för att tänka. Vilken skada det innebär. Ibland känns det som allting är helt kört, att ens försöka ändra på något. Fast det är ju bra att den här domen har fastställts. Men alltsammans är obegripligt. Det är som att se ondskan i vitögat.

    SvaraRadera
  2. Det här är snudd på för mycket för mig. Ondskan i handlingarna är så stor så att den blir ogreppbar, och en del av mig vägrar att ta in. Jag hoppas att det finns någon väg att gå framledes för barnen.

    SvaraRadera
  3. Typiskt exempel på hur man tar vuxenperspektiv istället för barnperspektiv, när det är barnen som är offren. Hemskt! Som vuxen har man alltid ett ansvar.

    SvaraRadera
  4. Har läst lite av en chattlogg mellan en av kvinnorna och mannen. Idioter. Man måste för fan ha något slags omdöme även om man typ känner sig lite ensam eller hur det nu var formulerat i artikeln. Det är en sak att må dåligt och gå ut och supa, vara oförskämd och kanske hamna i bråk. En annan att syssla med något som man vet är - bara helt jävla totalt fel. Om man inte tänder på ungar, varför låtsas göra det? Om man tänder på ungar - är man helt fel ute. Det är en fail-failsituation. Det finns inget skäl att ingå i mannens spel. Inte ett enda litet, litet skäl. Vilken jävla slusk som helst på krogen är bättre än den idioten om man är "psykiskt svag" eller hur det nu stod. Jag känner noll sympati för de här kvinnorna. Det är 23 människor som inte haft vett att anmäla det här svinet. Som inte gått ihop, rest upp till honomn och spöat skiten ur honom. Istället har de uppmuntrat honom.

    SvaraRadera