söndag 12 september 2010

Fransk äppelpaj

Det finns några saker som jag är känd för; min pesto, mina pestorullar, min biff bourguiognon och min franska äppelpaj. Det är maträtter som jag skulle kunna göra i sömnen. Nu när det är höst så vill jag bjuda på receptet på min fantastiska äppelpaj som bör avnjutas till bättre vaniljglass. Hur fransk den är är osäkert. Jag bjöd en fransman på den en gång, han tyckte det var gott men skrattade åt idén om att det skulle vara något franskt.

Man gör en helt vanlig mördeg men har i några droppar bittermandelolja. Det förändrar hela karaktären på degen, gör den lyxigare. Sen plattar man ut degen i en rund form. Därefter skär man äppelbitar tunt. Lägger dem snyggt, omlott i en spiralform från mitten och ut så att hela degen täcks. När man haft det i ugnen ett tag i 225 grader tills det är klart cirka 25 minuter, så kokar man upp några matskedar fin aprikosmarmelad som man sedan smetar över den färdiggräddade pajen. Klart! Är man förtjust i sött så kan man dricka en torr sherry till.

4 kommentarer:

  1. herrejösses! Nu bara MÅSTE jag ut och införskaffa ingredienser till dylik godsak! NU!

    S

    SvaraRadera
  2. Hur kommer det sig att jag vare sig har fått äta din gryta eller din äppelkaka?
    /Elin

    SvaraRadera
  3. Bra med äppelpaj-tips, passar perfekt nu när trädgården svämmar över av fallfrukt.
    /U

    SvaraRadera