söndag 22 april 2012

Människan som maskin

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Det är rörigt, men jag skriver ändå, eftersom jag som vanligt vaknat när alla sover. Dessutom behövs det ett inlägg här i dag, nu, innan våren kommer och alla vi skribenter måste börja springa ute i parker för att jaga solen så att våra muskler blir lugna och avslappnade.  
Jag kom hem i går till en stor tidningshög, som jag bläddrade hastigt i. Där stod mycket, bland annat om nedläggningshotade bibliotek, spårvagnskontrollanters övervåld, Breiviks s.k. avhumanisering m.m.  Jag funderade på spårvagnskontrollanter och tänkte att de är symbol för något som de inte format själva, en mindre bra samhällsutveckling. Resultatet som ingen vill stå för. Jag tänkte på att problemet är kanske inte att maskiner blir mänskliga utan att människor blir maskiner. Jag tänkte på alla poliser jag sett de senaste veckorna. Att jag inte alls blir trygg av dem. Särskilt inte de med dragna atomatvapen på Gare du Nord i Paris. 

I dag har jag fått nya tidningar och läst ledare om att föräldrar själva skall bestämma om föräldrapenningen. Att folk går till jobbet fast de är sjuka, trots att de förlorar på det i längden, samt att socialchefer inte har råd att följa lagen, så folk har mindre chans att få hjälp med pengar till glasögon och tandvård. Jag har läst att vi i veckan blir 9,5 miljoner människor i Sverige. Att det är de som tjänar mest som inte tar föräldraledigt eller har råd att sjukskriva sig. 

Under de senaste veckorna har jag mest gått omkring och funderat på vad idén om det fria valet är i vår tid då reklam vänder sig mot barn och företag köper forskning. Inte för att jag är den första att fundera på det, eller kanske just därför att jag är en av många. 

Om politiken vill sträva mot möjlighet till fria val så borde de väl satsa på en stark motvikt till det kommersiella? På andra värden?  Hur gör man för att få ett människovärde och inte främst vara en siffra i ett protokoll för olika intressenter som skall tjäna pengar på oss? 

Jag tänker på honom som jag skulle hjälpa skaffa ett googlekonto och som inte hade några svar att ge på kontrollfrågor som Vem var din första vän? Jag tänker på att det är lätt att hamna utanför allt i en värld där ingen ser värdet av din köpkraft förrän du säljer stulen koppar och har fått en plats på ett privat boende för hemlösa. 

Jag har också funderat på vad som händer om vi alla slutar handla annat än nödvändigheter.   Skulle det inte innebära en maktförskjutning? Skulle ickehandlandet ses som omoral av de som vill hålla fast vid den gamla världsordningen?   Skulle det då inte bli väldigt tydligt att den liberala idén om fritt val bygger på idén om tillväxt tillväxt tillväxt? 

Men jag tänker också på att alla arter kommer att dö ut någon gång, även mänskan. Kanske tillväxt kan hjälpa till med detta och då kanske vi kan räknas som fritt stoff i universum. Fast det sista var väl rätt flummigt och säkert inte någon ideologisk utveckling som Jan  Björklund skulle ställa sig bakom. 

Men vad är det som gör oss till människor? 

2 kommentarer:

  1. Stående ovationer Karin! Kanske är lite extra blödig idag, men, nej, det har inte med det att göra, jag blev verkligen rörd till tårar. Det var en så vacker text och sen innehållet! Det är väl självklart att det skulle blir fler fria val om man satsade på andra värden än idag. Det skulle bli en bättre värld. Men att inte kunna svara på vem som var ens första vän, det var nog där det brast. Och jag tror verkligen att det är när man står i begrepp att stjäla koppar för att få ett bättre liv, det är då man kan se köpkraftens monstruösa grepp om oss, och skillnaden mellan att ha och inte ha. Om alla slutade köpa sånt de inte behöver skulle konsumtionen definitivt gå ner, och det är bra. Tänk om detta någon gång kunde fungera i ett system med människor i: Av var och en efter förmåga, till var och en efter behov.

    SvaraRadera