lördag 2 februari 2013

provinsiella och känslan av makt

När min son föddes år 2000 och jag upptäckte att Anna Wahlgren, trots sina kontroversiella metoder fortfarande var en auktoritet inom området barnuppfostran blev jag rätt förvånad. Hon fanns med i tv, tidningar och radioprogram om barnuppfostran. Jag drog slutsatsen att i Sverige kunde vem som helst bli självutnämnd expert i vad som helst, åtminstone om de tillhörde rätt klass, bodde i Stockholm och kände rätt folk, vilket Wahlgren gjorde. Så var det då i alla fall, år 2000 och utvecklingen har kanske gott lite framåt men inte så mycket som det borde, med tanke på hur dåligt vi tagit till vara den kompetens som nått oss genom invandringen. Främlingsfientligheten och segregationen är väl ett tydligt tecken på att vi i dagens Sverige fortfarande mer bryr oss om vilka folk är än vad de har att säga.  

I går när Anna Wahlgren var i teve, som en bruten kvinna, berövad sin makt och sin tron,på ett sätt som på många sätt påminner mig om Majorskan på Ekeby, så var det för att  hennes egen dotter offentlig ifrågasatt Wahlgrens barnuppfostringsmetoder och det är väl rätt tragiskt att det ska behöva ske på det viset. Att vi ska sitta där och förfasas över vem hon blivit utan att ifrågasätta vilka som tidigare blundade för vem hon var. Hur bra det egentligen är att låta barn uppfostra varandra eller att dricka vin och röka när man är gravid? Vilken förläggare har låtit detta komma i tryck?

Fördelen med att bo i ett litet provinsiellt land är att det är lätt att få makt om man tillhör rätt krets. Nackdelen är den samma, att man exempelvis bara råkar födas som statschef. Att du i vissa sammanhang anses som mindre vetandes om du kommer från provinsen eller om du är invandrare. Men jag menar att det enda sättet att komma på rätt köl i framtiden är att börja lyssna på folk överallt ifrån. Eller att inte låta dig impas av någon som råkar veta hur man ska föra sig. Eftersom det är ett samhälle som är tänkt att fungera rakt över, för alla. Oavsett om du tillhör de priviligerade så är ju resten av samhället inte oavhängigt.För att det ska funka bra så måste det funka för så många som möjligt.

En kille som jag själv inte är speciellt förtjust i skrev en intressant ledare om hur makten fördelas i Sverige. Ledaren heter Farligt när folkstyret blir ett familjeföretag.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar