tisdag 3 mars 2009

Naturligt

Jag blir galen när jag hör resonemang om vad som är naturligt eller onaturligt. Insikten om att begreppet naturligt är stendött har nåtts av många, men tydligen inte av alla. Argumentationen emot naturbegreppet är enkel. Vi är av biologi uppkomna och allt vi gör kommer från oss själva, som kommer från naturen. Därför är det inte mindre naturligt med hightec än med grottor. En människa kan inte vara onaturlig, om hon är en människa. Vårt samhälle är alltigenom naturligt. Fatta!!
Men jag menar inte att allt som är naturligt är bra. Eftersom allt är naturligt. Jag menar bara att ordet naturligt är fullkomligt värdelöst. En civilisationskritik som bygger på argument om vad som är naturligt är därför bara förklädd konservatism utan vettiga argument. Akta er för sånt!

4 kommentarer:

  1. Naturligt/onaturligt förefaller användas (slarvigt!) för att hävda ett moraliskt (eller annat i det godas, etiskt rätta, syfte) företräde i en fråga, tex "det är onaturligt med homosexualitet" ställt mot heterosexualitet, men också som du skriver för att sätta något "naturligt" (eller mer äkta) mot teknologisk produktion (kemisk framställning etc).
    Kanske handlar det egentligen om ett språkbruk, där den kristna åskådningen omedvetet genomsyrar (Guds ord är det naturliga, eller om att man därigenom hänvisar till samhällets överenskomna lagar, där man egentligen endast tjurskalligt och reservationslöst hävdar sig ha rätt (och motparten fel)? Genom att framlägga naturligt/onaturligt i resonemang ser man världen som en gång för alla tillrättalagd!

    SvaraRadera
  2. Ja det tror jag du har rätt i.

    SvaraRadera
  3. Naturligast av allt är kanske Paradiset, innan ormen..innan kulturen..

    SvaraRadera
  4. När man pratar om det naturliga så menar man ofta "det som man känner igen i sig själv", det som är bekant med andra ord.

    SvaraRadera