fredag 20 maj 2011

Vad vi ska klandra är det sjuka samhällsklimatet

Sahlgrenska har råkat ut för en fruktansvärd vårdskandal. Det värsta med detta är kanske att kollegorna misstänkte att något var fel, men inte vågade anmäla. Detta vågade inte är något som man stöter på dagligen. Människors är rädda för att bemöta det som är fel eller dåligt, för att de fått lära sig att det straffar sig. I själva verket är det detta "vågade inte" som ofta styr världen och ger legitimitet för att dåliga och fruktansvärda saker händer.

En del menar att det inte finns onda människor. Det är en diskussion som jag avstår från att gå in i. Men vi måste inse att det finns onda konsekvenser och enklast tar sig sådana konsekvenser fram när det inte är någon som är särskilt mer ansvarig. Där alla ser till att hålla sig i samma bakgrund i rädsla för något outgrundligt.

Utan att folk vågar säga ifrån så är det inte mycket bevänt med någonting i samhällsutvecklingen. Utan kritiskt tänkande går man bakåt och inte framåt . Det är här utmaningen för framtiden ligger. Det är i detta vi måste lägga vårt krut när vi uppfostrar våra barn. Vi måste våga göra dem fria, trygga och ifrågasättande.

Men vi bör också börja i nuet. Titta på vad som är fel just nu, hur vi kunde hamnat här. Göra så som Eleanor Roosevelt sa; "Do one thing each days that scares you"

1 kommentar: