måndag 30 april 2012

Elin väljer veckans soundtrack

En sommar började jag om. Jag började om och hade ingen aning om vart världen skulle ta mig eller vilken riktning mitt liv skulle gå i fortsättningen. Det enda jag visste var att det var mitt liv nu. Mitt liv. Nu var det jag som skapade mitt liv. Sällan har jag känt mig så fullkomligt fri som jag gjorde då, den där sommaren.

Den sommaren åkte jag mycket bil. Jag åkte bil i ett sommarvackert Sverige. I baksätet satt mina barn. Vi var så lyckliga. Det kändes som om den här sommaren, den skulle vara i en evighet. En lycklig evighet.  Vi åkte bil, solen sken och vi lyssnade på Fleet Foxes. Och vi sjöng med i alla stämmorna och skrålade så högt vi bara kunde. Så lyckliga. Så fria.

Varje gång jag måste påminna mig om att det är jag som styr riktningen på mitt liv, varje gång jag måste påminna mig om att jag är lycklig och varje gång jag vill känna mig lite fri - då lyssnar jag på Fleet Foxes.

För övrigt är detta min sons favoritlåt. Han fyller år idag. Bara en sån sak är skäl nog att lyssna lite extra.

Här får ni veckans soundtrack, att avnjutas i en vårvacker värld - jag ger er Fleet Foxes:


måndag 23 april 2012

Charlotta väljer veckans soundtrack

Det är ett av de finaste stycken jag vet. Så fint, att jag var tvungen att lära mig det på piano. Det är Yann Tiersen som har komponerat den och den är en del av soundtracket till Amélie from Montmartre. En av de finaste filmer jag vet.

söndag 22 april 2012

Människan som maskin

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Det är rörigt, men jag skriver ändå, eftersom jag som vanligt vaknat när alla sover. Dessutom behövs det ett inlägg här i dag, nu, innan våren kommer och alla vi skribenter måste börja springa ute i parker för att jaga solen så att våra muskler blir lugna och avslappnade.  
Jag kom hem i går till en stor tidningshög, som jag bläddrade hastigt i. Där stod mycket, bland annat om nedläggningshotade bibliotek, spårvagnskontrollanters övervåld, Breiviks s.k. avhumanisering m.m.  Jag funderade på spårvagnskontrollanter och tänkte att de är symbol för något som de inte format själva, en mindre bra samhällsutveckling. Resultatet som ingen vill stå för. Jag tänkte på att problemet är kanske inte att maskiner blir mänskliga utan att människor blir maskiner. Jag tänkte på alla poliser jag sett de senaste veckorna. Att jag inte alls blir trygg av dem. Särskilt inte de med dragna atomatvapen på Gare du Nord i Paris. 

I dag har jag fått nya tidningar och läst ledare om att föräldrar själva skall bestämma om föräldrapenningen. Att folk går till jobbet fast de är sjuka, trots att de förlorar på det i längden, samt att socialchefer inte har råd att följa lagen, så folk har mindre chans att få hjälp med pengar till glasögon och tandvård. Jag har läst att vi i veckan blir 9,5 miljoner människor i Sverige. Att det är de som tjänar mest som inte tar föräldraledigt eller har råd att sjukskriva sig. 

Under de senaste veckorna har jag mest gått omkring och funderat på vad idén om det fria valet är i vår tid då reklam vänder sig mot barn och företag köper forskning. Inte för att jag är den första att fundera på det, eller kanske just därför att jag är en av många. 

Om politiken vill sträva mot möjlighet till fria val så borde de väl satsa på en stark motvikt till det kommersiella? På andra värden?  Hur gör man för att få ett människovärde och inte främst vara en siffra i ett protokoll för olika intressenter som skall tjäna pengar på oss? 

Jag tänker på honom som jag skulle hjälpa skaffa ett googlekonto och som inte hade några svar att ge på kontrollfrågor som Vem var din första vän? Jag tänker på att det är lätt att hamna utanför allt i en värld där ingen ser värdet av din köpkraft förrän du säljer stulen koppar och har fått en plats på ett privat boende för hemlösa. 

Jag har också funderat på vad som händer om vi alla slutar handla annat än nödvändigheter.   Skulle det inte innebära en maktförskjutning? Skulle ickehandlandet ses som omoral av de som vill hålla fast vid den gamla världsordningen?   Skulle det då inte bli väldigt tydligt att den liberala idén om fritt val bygger på idén om tillväxt tillväxt tillväxt? 

Men jag tänker också på att alla arter kommer att dö ut någon gång, även mänskan. Kanske tillväxt kan hjälpa till med detta och då kanske vi kan räknas som fritt stoff i universum. Fast det sista var väl rätt flummigt och säkert inte någon ideologisk utveckling som Jan  Björklund skulle ställa sig bakom. 

Men vad är det som gör oss till människor? 

måndag 9 april 2012

Anna väljer Veckans soundtrack

I put a spell on you av Screamin' Jay Hawkins från 56 är så jäkla cool! Passar väldigt bra nu när jag mentalt förbereder mig för en resa i musikens tecken genom USA. Känns som ett passande soundtrack för New Orleans av någon anledning...
Denna första version är lite mer långsam men videon är ju så förbannat kul. Jag bjuder även på ett inspelat uppträdande med lite mer fart i. Notera ciggen i dödskallen!





He sure got som crazy eyes, Screamin' Jay!

söndag 1 april 2012

Karin väljer veckans soundtrack

Jag är så glad för att få ha upptäckt Grimes och att för ännu ett år få återuppleva den sköna våren. Jag skulle kunna skriva en lång text om Grimes. Om den kompromissande konsten och den okompromissade, att båda sorterna funkar men att det bara är den sistnämnda som kan bli genial. Men i livet är det precis tvärtom, man måste kompromissa om det skall funka. Därför är Grimes en befriare!
Jag älskar henne!



Ni får ett bonusspår där, från en livespelning mitt i litteraturen